ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА: Награда за животно дело Горици Поповић

Д. Алихоџић

24. 08. 2019. у 22:25

ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА: Награда за животно дело Горици Поповић

Горица Поповић / Фото Д. Алихоџић

Почео чувени фестивал глумачких остварења који траје све до 30. августа

УРУЧЕЊЕМ награде за животно дело Павле Вуисић отворени су овогодишњи филмски сусрети у Нишу. Глумици Горици Поповић је награду уручио Владан Живковић уметнички директор филмских сусрета.

Горица није крила узбуђење и своје емоције на летњој позорници када је изашла да прими награду и поклони се многобројној нишкој публици.

Фестивал је отворило остварење "Делиријум тременс" Горана Марковића, а гледаоци су имали прилику да погледају и филм Косте Ђорђевића "Режи". На програму су потом филмови "Краљ Петар Први" и "Која је ово држава", а том приликом ће, према најавама, бити одата и почаст глумцима који су преминули између два фестивала. Према речима Владана Живковића, уметничког директора Филмских сусрета, у том периоду напустило нас је 11 глумаца.

- Први пут сам на овој позорници изашла као глумица у филму "Мирис пољског цвећа", али вам нећу речи које је то године било. - Прошло је од тада много година и родних и сушних, било је успона и падова и ево ме сада овде пред вама. Ова награда мени пуно значи, али нећу ставити тачку, већ само зарез у својој каријери - казала је Горица и подсетила да је са Павлом Вујисићем играла у само једном филму "Хало такси" у коме је глумила жену таксисту, а Павле је играо чистача ципела.

Прочитајте још: Ниш: Већи фонд за награде

- Иако сам глумила таксисту, нисам знала да возим, а са Павлом сам имала једну веома захтевну сцену, а он је увек изгледао као неко ко би у том тренутку желео да буде на неком другом месту, рецимо на Ади. Преживела сма ту сцену и Павлу могу да поручим да сам научила да возим и још много штошта у животу.

Уручењу награде претходила је церемонија предаје кључева града председници жирија Нели Михаиловић. Кључеве је уручио градоначелник Дарко Булатовић који је рекао да су глумци драги гости у Нишу и д аза њих никако не важи узречица, сваког госта, три дана госта.


- Осећам велику одговорност пред овом нишком публиком да праведно одлучимо о наградама - казала је председница жирија, која је изјавила да ниједан од 12 филмова који су у конкуренцији није раније гледала, тако да је на фестивал дошла растрећено. - Тешко је и незахвално оцењивати рад својих колега али сам прихватила ову улогу јер да нема овог жирија не бих ни ја, пре шест година, добила царицу Теодору за улогу у филму "Лед".Пратите нас и путем иОС и андроид апликације