ДРУГО издање "Дунав филм Феста" у Смедереву свечано се затвара у недељу проглашењем најбољег филмског остварења приказаног међу зидинама средњовековне престонице Србије. У конкуренцији за главну награду "Дунавска лађа" налази се осам нових остварења подунавске кинематографије.

Љубитељи седме уметности у оквиру такмичарског програма видели су осам наслова који су награђени или приказани на европским фестивалима. То су бугарски филм "Отац" Кристине Грозеве и Петра Валханова, словачки филм "Нека буде светлост" редитеља Марка Скопа, затим немачки "Златна рукавица" дело Фатиха Акина, као и "Изван система" Норе Фингшајт. На програму је и аустријско дело "Мали Џо", мађарски филм "Рубен Брант, колекционар", редитеља Милорада Крстића, као и домаће остварење "Ајвар" Ане Марије Роси.

Прочитајте још - "Звиждачи" отворили "Дунав филм фест" у Смедереву

Ван конкуренције ће бити приказана остварења "Бол и слава" Педра Алмодовара, "У туђој кући" Џејмса Канта и биографски филм "Дијего Марадона". Фестивал затвара Алмодоваров последњи филм, за многе можда и најзначајније остварење великог аутора годинама уназад.

Награду "Дунавска лађа", за најбољи филм у такмичарској селекцији, бираће трочлани жири који чине Јанко Поповић Воларић, Радивоје Раша Буквић и Нивес Иванковић.