ЈЕДАН од највећих и најпосећенијих музеја у свету, који ове године слави два века постојања, мадридски Прадо, добио је име по истоименом парку у центру шпанске престонице... Основан 19. новембра 1819, када га је Фердинанд Седми инаугурисао у Краљевски Музеј сликарства и скулптуре. У својој првој колекцији имао је 311 уметничких дела, претежно домаћих аутора, која су до тада припадала дворској збирци.

Благо које чува шпански национални музеј до данас је толико нарасло да ову ризницу дела највећих светских ликовних стваралаца чини 8.200 цртежа, 7.600 слика, 4.800 графика и 1.000 скулптура. У музеју се чувају и дела која припадају примењеним уметностима, као и историјски документи. Сталну поставку тренутно чини 1.150 артефаката.

Из године у годину расте и број посетилаца здања, које је у неокласичном стилу пројектовао Хуан де Виљануева, а саграђено је између 1785. и 1819. Прошле сезона та цифра била је већа од 3,6 милиона љубитеља уметности.

Прочитајте још - Музеј Прадо: Спектакуларна изложба у част Сантија

Много је ремек-дела европске и шпанске уметности која су допринела слави Прада. Међу најчувенијима је слика Дијега Веласкеза Las meninas. У Праду се излажу чак 152 платна са потписом Франциска Гоје, међу којима су и "2. мај" и "3. мај", али и "Гола Маја". У овој колекцији чува се и триптих Хијеронимуса Боша "Врт земаљских уживања", као и "Три грације" Петера Паула Рубенса. Ту су и непролазни радови Ел Грека, Тицијана...

Али и Пикаса, чију је мисао, да "уметност са душе спира прашину свакодневице", музеј преузео за мото обележавања двестогодишњице (у споту који прати кампању јубилеја изговара је Џереми Ајронс). Славље је отпочело још крајем прошле године, када је у новембру отворена изложба "Museo del Prado 1819-2019. - место сећања". Поставка којом је представљен широк поглед на историју ове културне институције, уједно је и највећа у част јубилеја и трајаће до 3. октобра.

ГОЈИНИ ЦРТЕЖИ НА сам дан двестоте годишњице, 19. новембра, биће отворена изложба Гојиних цртежа, из колекције Прада, али и приватних збирки широм света. Око стотину радова на папиру чини својеврстан пресек његове каријере, па ће се ту наћи и рани цртежи из "Италијанског скицен блока", као и они који су чинили албум из Бордоа.

Уз ову, у Праду су у току још три рођенданске изложбе, организоване уз помоћ више светских музеја. Тако од 28. маја до 15. септембра, траје поставка "Фра Анђелико и развој ренесансе у Фиренци". Она приказује дела ране ренесансе, а централно место заузима, за ову прилику рестаурирана слика Фра Анђелика "Благовести", док се у мадридском музеју први пут излаже његова "Богородица са наром", која је тек одскоро ушла у сталну колекцију. Ове слике део су избора од 82 дела (нека су уступљена из европских и америчких институција), насталих у периоду између 1420. и 1430. године.

Друга изложба "Веласкез, Рембрант, Вермер - паралелно посматрање" (26. јун - 20. септембар) бави се сличностима на сликама тројице великих мајстора, из три различите друштвене и уметничке средине. Одабране су 72 слике из Прада, али и из Рајксмузеума из Амстердама, њујоршког Метрополитена, лондонске Националне галерије. Део слављеничких поставки је и изложба "Донације Ханса Рудолфа Гернстермајера" (15. јуна - 15. септембар), коју чини 11 слика углавном шпанских сликара с краја 19. и почетка 20. века.

Рембрант - "Јудита"


До краја године у плану је и изложба "Веласкез и златно доба". Поставка посвећена уметности на двору Филипа Четвртог, која ће бити отворена 16. новембра, уз дела Веласкеза, представља и слике италијанских, фламанских и француских уметника које су чиниле краљевску збирку. Тако ће бити изложено више од 20 дела Тицијана, Рубенса, Бројгела, Луке Ђордана и многих других. Међу шпанским уметницима, између осталих, биће заступљени Рибера, Зурбаран, Муриљо...

Гоја - "3. мај"

Веласкез - "Las meninas"

Ел Греко - "Вео свете Веронике"