Ниш: Већи фонд за награде

Д. АЛИХОЏИЋ

четвртак, 22. 08. 2019. у 07:55

Ниш: Већи фонд за награде

"Такси блуз"

Град на Нишави од суботе у знаку 54. фестивала глумачких остварења

НА Фестивалу глумачких остварења од 24. до 30. августа биће приказано 12 филмова у трци за награде, шест су режирали дебитанти, а четири су фестивалске премијере. Прве вечери биће уручена и награда за животно дело "Павле Вуисић" глумици Горици Поповић.

Како су најавили организатори, "Гран-при Наиса" победнику ће донети 700.000 динара што је скоро 50 одсто више него прошле године. Директор фестивала Срђан Савић каже да ће укупни буџет фестивала бити нешто мање од 25 милиона динара, а да су захваљујући средствима која су добили од Филмског центра Србије увећали фонд за глумачке награде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ: На СИЛАФЕСТ-у 51 филм

"Гран-при Наиса" победнику ће донети 700.000 динара, "Цар Константин" и "Царица Теодора" вреде 500.000 динара, Повеље за изузетне мушке и женске улоге биће по 300.000 динара, а најбоље епизоде биће награђене са по 200.000 динара, саопштили су организатори.

Иначе, фестивал отвара "Делиријум тременс" Горана Марковића а затим следи остварење Косте Ђорђевића "Режи". Следеће вечери су филмови "Краљ Петар Први" и "Која је ово држава".

"Четири руже" и "Терет" биће приказани у понедељак, а 27. августа су на програму "Такси блуз" и "Пси умиру сами". Филмове "Ајвар" и "О животу и смрти" публика на Летњој позорници моћи ће да гледа 28. августа, а сутрадан ће се на великом платну приказивати "Шавови" и "Пијавице".


ПРЕМИЈЕРА "СЕНКИ..."

Последњег дана Филмских сусрета, 30. августа, традиционално ће бити додељене награде, а осим документарца о легенди Ниша Жики Чокалији, под називом "Куде је тај Ниш", као и документарно-играног остварења о Баји Шарановићу - "Последњи YU филмски романтик", за крај ће премијерно бити приказана пилот-епизода нове сезоне "Сенки над Балканом".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације