Пројекцијом филма "Звиждачи" румунског редитеља Корнелија Порумбојуа, на Смедеревској тврђави у уторак вече је почео "Дунав филм фест", а публика ће до 25. августа имати прилике да види више од 40 оставрења.

На отварању фестивала публици се обратио директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић који је уједно и гост селектор "Дунав филм феста".

"Велико ми је задовољство што имамо изузетан избор филмова у Смедереву. Осим остварења из подунавских земаља имамо неколико разлицитих пратећих програма међу којима су Алмодоварово остварење, филмови из Југословенске кинотеке, нови филм једног од најзначајнијих европских аутора Фатиха Акина", рекао је Пантелић и захвалио се Министарству културе и информисања на подршци фестивалу.

Идејни творац фестивала Игор Станковић казао је да Дунав филм фест већ надилази локалне и државне оквире.

"Ово је јако важан фестивал који има изузетан програм. Сјајну идеју о филмској смотри на смедревској трврђави успели сно да претворимо у стварност", реко је Станковић.

Пре пројекције филма Звиждачи публикуа на смедеревској тврђави имала је прилику да види кратки филм из 1915., чији су протагонисти српски војници, Арчибалд Рајс и један од најодликованијих српских официра Александар Срб. Пројекција овог филма је поклон Југословенске кинотеке фестивалу.

Прочитајте још -  На Смедеревској тврђави синоћ отворен “ Дунав филм фест”

Љубитељи филма имаће прилику да у аутентичном амбијенту Смедеревске тврђаве, средњевековне српске престонице, погледају актуелна филмска остварења из држава кроз које протиче река Дунав, који су обележили подунавску кинематографија у претходној години.

Такмичарска селекција "Дунав филм феста" доноси осам наслова, који су награђени или приказани на европским фестивалима, попут филма "Звиждачи" румунског редитеља Корнелија Порумбојуа, који отвара манифестацију.

Осим румунског остварења у такмичарској селекцији биће приказани и филмови "Отац" редитеља Кристине Грозеве и Петра Валханова, "Нека буде светлост", редитеља Марка Скопа, "Златна рукавица" дело Фатиха Акина, "Мали Џо" Џесике Хауснер, филм "Изван система" Норе Фингшајт, мађарски филм "Рубен Брент Колекционар" Миодрага Крстића и домаће остварење "Ајвар" Ане Марие Роши.

Ван конкуренције биће приказна остварења - "Бол и слава" Педра Алмодовара, "У туђој кући" Џејмса Канта и биографски филм "Диего Марадона". У секцији "Дунавски хитови", на локацији на Дунаву, биће приказана остварења која су обележила подунавску кинематографију у претходних неколико година, а које публика није имала прилику да погледа до сада.

У центру Смедерева, на Карађорђевом тргу, биће пројекције култних остварења домаће кинематографије "Љубав и мода", "Петријин венац", "Три карте за Холивуд", "Национална класа", "Мирис пољског цвећа".

У Центру за културу љубитељи седме уметности имаће прилику да погледају најзначајније европске наслове из протеклих година попут филма "Они", "Хладни рат", "Тони Ердман".

Филм "Вудсток", којим се обележава 50-годишњица од легендарног фестивала Вудсток, приказан је данас у Малом граду смедеревске твђаве, као својеврсан увод у фестивал.

У оквиру фестивала гледаоци ће бити у прилици да присуствују и програму "Дунав на филму" ; и погледају филмове "Пре свитања", "На лепом плавом Дунаву" и "У јулу".

Фото Н. Живановић

Награду "Дунавска лађа", за најбољи филм у такмичарској селекцији, бираће трочлани жири који чине Јанко Поповић Воларић, Радивоје Раша Буквић и Нивес Иванковић. Поред официјелног жирија другог "Дунав филм феста", ове године о најбољима први пут одлучиће и млади фестивалски жири.

Најбољи филм, најбољег младог аутора и глумачко остварење у Смедереву ће одабрати трочлани жири који чине Марко Грабеж, Марко Васиљевић и Маја Шуша.

Поводом другог издања Дунав Филм Фест-а који се организује од 20. до 25. августа у Смедереву, за публику из Београда обезбеђен је организовани превоз. Окупљање публике је испред Народне скупштине Републике Србије у 18.30 сати сваког дана фестивала, а повратак у 23.30 сати са паркинга на Смедеревској тврђави.