ПОСЕТИОЦИ КИВНИ: Мало нам је времена за гледање Мона Лизе, a и слика је далеко

Танјуг

уторак, 20. 08. 2019. у 23:33

ПОСЕТИОЦИ КИВНИ: Мало нам је времена за гледање Мона Лизе, a и слика је далеко

AP Photo

Мона Лиза је тренутно измештена са свог стандардног места јер се та сала реновира и смештена је у монументалну салу Медичи
Посетиоци највећег француског музеја Лувр чекају у редовима да би видели њачувенији слику тог музеја, портрет Мона Лизе Леонарда да Винчија, пише амерички " Њујорк Тајмс" и додаје да се посетиоци не жале што се у реду чека веома дуго, већ зато што им је дозвољено само неколико минута да посматрају славну слику.

Посетиоци се жале што некада чекају у реду и више сати, што их чувари одмах терају да наставе да иду даље, а жале се и што је слика тако мала (77x53 центиметара) па се лоше види са даљине која је дозвољена.

Мона Лиза је тренутно измештена са свог стандардног места јер се та сала реновира и смештена је у монументалну салу Медичи, где се налазе монументалне Рубенсове слике, па се поред њих Мона Лиза "губи".

Управа Лувра предлаже посетиоцима да закажу "сусрет са Мона Лизом" јер само ће они који имају резервацију, од њих 30.000 који дођу само да виде Леонардову слику, моћи сигурно да је виде, али ипак само неколико минута.

Посетиоци се жале да им чувари дозволе само минут да направе "селфи" поред Мона Лизе и тврде да у Лувру влада хаос и да је лоше организован.

"Све је било сасвим у реду осим посете Мона Лизи", жалио се један посетилац који тврди да чувари третирају посетиоце "као стоку" и да је поглед на слику која је прекривена дебелим стаклом скандалозан.

Прочитајте још - Италијански историчар: Открио сам ко је Мона Лиза!

Лувр је најпосећенији музеј на свету и сваке године га посети најмање 10,2 милиона посетилаца, а 80 одсто их долази због Мона Лизе.

Управа је дозволила посетиоцима да посете Лувр током три дана, јер би се, ако би долазили више од три дана, стварали дугачки редови на улазу.

Заменик директора Винсент Помаред је већ сада препоручио посетиоцима да резервишу термин за посете Лувру током јесени јер то је једини начин да им може гарантовати улазак.

Мона Лиза ће бити враћена на њено стално место у октобру, када се отвара велика изложба посвећена 500-годишњици Леонардове смрти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Pera

21.08.2019. 00:31

pa ako je Mona Liza jedini razlog njihovog dolaska i pravljenje selfija bolje i da ne dolaze

Niko

21.08.2019. 06:08

Neka neko ide do emiražu koji se nalazi u Petersburgu ogroman muzej sa prelepim delima

BOŽA ZEMUNAC

21.08.2019. 07:32

Pod tim uslovima baš i ne patim što je ne gledam uživo.Dovoljna je i reprodukcija.

Marija Jelic

21.08.2019. 08:12

Uzivam otkako su uveli ove rezervacije, ja sa stalnom propusnicom lako I brzo udjem i odlazim u gotovo prazne i tihe sale gde mogu na miru i s paznjom da obidjem i posmatram besmrtna umetnicka dela. A ovi drekavci koji samo selfije udaraju i nesnosno se guraju, pa slikajte se ispred monitora sa fotkom Mona Lize :)