Два кандидата у трци за Оскар

А. П.

20. 08. 2019. у 12:00

Два кандидата у трци за Оскар

"Краљ Петар Први"

Избор српског представника за награду америчке филмске академије; Пријављена остварења "Краљ Петар Први" и "Делиријум тременс"

СРПСКИ кандидат за Оскар бираће се између историјске драме "Краљ Петар Први" Петра Ристовског и трагикомедије "Делиријум тременс" Горана Марковића, сазнају "Новости". Без обзира на неколико снимљених, па и награђиваних филмова, на конкурс АФУН-а (Академије филмске уметности и науке), који истиче данас, пријављена су само поменута два филма.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Слободан Накарада: "Чистач" ће бити спектакл

Оба кандидата, како нам је речено, испуњавају формалне услове да буду прихваћена, што значи да већинско учешће у ауторској и глумачкој екипи имају људи са српским држављанством или пребивалиштем у нашој земљи. "Краљ Петар Први" је имао и седам дана биоскопског приказивања, док "Делиријум тременс" има потписан уговор са биоскопом и очекује се да ће и тај услов испунити до рока - 20. септембра.

Како сазнајемо, ускоро се очекује заседање комисије, коју, по новим правилима Америчке филмске академије, чине 24 члана чија су имена достављена Американцима пре расписивања конкурса. Кандидат се бира већином гласова.

Историјски спектакл "Краљ Петар Први" Петра Ристовског говори о неким од најтежих тренутака у српској историји, с почетка Првог светског рата. Насловну улогу игра Лазар Ристовски, а ту су још и Радован Вујовић, Милан Колак, Даница Ристовски...

Филм Горана Марковића "Делиријум тременс" је прича о славном глумцу који помоћу алкохола покушава да издржи огроман притисак живота и рада. Главног јунака игра Тихомир Станић, а ту су још и Горица Поповић, Анита Манчић, Драган Петровић...

"Делиријум тременс"

Последњих неколико година, чини се уобичајено, домаћи аутори "прескачу" кандидатуру за Оскар на ваненглеском подручју. Тако међу овогодишњим кандидатима нема ни остварења која су награђивана у иностранству, попут "Шавова" Мирослава Терзића или "Пијавица" Драгана Маринковића, па ни филма Предрага Гаге Антонијевића "Заспанка за војнике". Право учешћа однедавно имају и документарци, али ни награђивани филм Горана Радовановића "Случај Макавејев" није међу кандидатима.

Од прошле године Филмски центар Србије преузима трошкове избора, па тако кандидати не плаћају ни новчану партиципацију за учешће на конкурсу.

БЕЗ УСПЕХА

ПРОШЛЕ године наш кандидат за златну статуету био је филм Дејана Зечевића "Изгредници". Нажалост, српски филмови већ деценијама не стижу до званичних номинација. Најдаље је отишла драма Срдана Голубовића "Клопка", која је 2008. ушла на ужи списак од девет филмова номинованих за Оскар за најбоље страно остварење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације