Четири биса за “Шпијуна”

В. СТРУГАР

понедељак, 19. 08. 2019. у 06:40

Четири биса за “Шпијуна”
Београдска представа и друге вечери заредом на Дубровачким летњим играма. Публика испунила и степениште и бочне пролазе

АНСАМБЛ Народног позоришта са "Балканским шпијуном" (у режији Тање Мандић Ригонат) на Дубровачким летњим играма, и друге вечери заредом, не само што је испунио гледалиште Парка Градац до последњег места, степениште и бочне пролазе, већ је радознала публика, која није могла да дође до улазница - пратила представу с друге стране металне ограде. Тако се може рећи да је (уз регуларних пет стотина места), по броју "падобранаца" представа, заправо, испунила "квоту" и за треће извођење. Све у свему, видело ју је више од хиљаду и четири стотине гледалаца.

Култни комад Душана Ковачевића, у изузетној подели (Љубомир Бандовић, Нела Михаиловић, Душанка Стојановић Глид, Катарина Марковић, Милутин Милошевић и Вања Милачић) и несвакидашњем редитељском читању, доживео је заслужене овације, а иначе прилично уздржана публика смејала се до суза. Баш тако је гласио и наслов једног од првих извештаја (Хрватског радија) с београдског гостовања, које је пратио велики број овдашњих медија.

- "Балкански шпијун", у два и по сата испуњена смехом и увек актуелним темама, одушевио је многобројне Дубровчане и госте који су ову представу жељно ишчекивали, што најбоље показују оба распродата извођења. Дуги, вишеминутни аплауз и четвороструко враћање публици на поклон, закључили су вече хумора на Градцу - део је извештаја Хрватског радија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Велико интересовање за "Балканског шпијуна" на Дубровачким летњим играма


Изузетно интересовање и реакција публике показали су да је селекторка и уметничка директорка фестивала Дора Руждјак Подолски повукла прави потез када је, после паузе дуге три деценије, довела српски театар на дубровачку сцену. У име успостављене (али и будуће) сарадње, управница националног театра Ивана Вујић уручила јој је плакету Народног позоришта, наглашавајући да за тај гест постоје још два значајна разлога: 150 година постојања нашег Народног позоришта и седам деценија Дубровачких летњих игара.

Ивана Вујић директорки фестивала уручила плакету


У години фестивалског јубилеја, на готово тридесет затворених и отворених локација, учествује око две хиљаде уметника у осамдесетак драмских, музичких и плесних представа. Ове "Летње игре" обележиће (уз Мађелијевог "Хамлета") још две премијере: праизведба "Гераниума" Иве Војновића и музичко-сценско дело "Мали принц" Егзиперија. А после Београда, опет Београд: дан после наступа ансамбла националног театра, уследио је концерт славног Иве Погорелића, чији је животни пут кренуо управо из нашег главног града.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НА ЛИЦУ МЕСТА: У Дубровнику бриде дланови од "Шпијуна"

НАГРАДА ОРЛАНДО

ТРАДИЦИОНАЛНО, сваке године ХРТ додељује награду Орландо за најбоља достигнућа у музичком и драмском програму Дубровачких летњих игара. Протеклих деценија то признање добило је неколико српских уметника. Између осталих, Љуба Тадић, Лазар Ристовски, Јован Колунџија, Стефан Миленковић и Бранислав Лечић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)