Питање љубави

Ана ПОПАДИЋ

19. 08. 2019. у 15:30

ЧУВАР ПЛЕМЕНИТИХ ДУША (5): Породица је била и остала његов животни ослонац, а са поносом је говорио и о њиховој сарадњи на екрану

Питање љубави

Са ћеком и супругом / Фото Документација "Борба" 

СВЕ награде, признања и похвале које је Гордан Михић добијао за свој професионални рад остајали би "у сенци" две најважније жене у његовом животу - супруге Вере Чукић и ћерке Иване. Породица је била и остала његов животни ослонац, а са поносом је говорио и о њиховој заједничкој сарадњи на екрану.

- Понекад пишем улоге за тачно одређене глумце, па тако и за моју супругу. Писање улога које намењујем Вери увек ме стимулише, јер, она је мој најбољи сарадник. Ипак, Вера није играла у мојим најбољим делима. Заправо, ја нисам од оних писаца који би редитеља условљавао или сугерисао да мојој супрузи повери одређену улогу. Међутим, и у оном мањем броју остварења она је учинила више него што сам ја замислио - говорио је познати сценариста.

О својој привржености и посвећености ћерки Ивани, једном је казао:

- То је кренуло од самог почетка, још док се моја ћерка није ни родила. То је приватна ствар, али ако треба о томе нешто да кажем то је заиста... питање љубави. Ништа више од тога!

У наставку ТВ серије "Самци" (1969) Вера Чукић се први пут појавила у делу с потписом њеног супруга, и то као гошћа у једној епизоди. Уследила је нова сарадња и Верина хваљена насловна улога у драми Јована Живановића "И Бог створи кафанску певачицу" (1972), потом филм "Жута" (1973), серија "Ђавоље мердевине" (1975), "Тигар" (1978) Милана Јелића, "Дневник увреда" (1994) и многи други.

У једном ранијем интервјуу, на питање како би описала сарадњу са супругом, Вера Чукић је одговорила:

- Основно му је обележје да је хуман писац. Загледан у човека, у људску патњу. Он је, у ствари, писац за глумце! Улоге које пише су животне, а личности су му чврсто на земљи - казала је Вера.

Одрастање у уметничкој породици одредило је, чини се, и животни пут њихове ћерке Иване која је постала глумица и продуцент. Још као дете играла је мање улоге у неколико остварења са очевим потписом (попут филма и серије "Срећна породица"), али је свакако најпознатија рола она Владице Цветковић у "Варљивом лету `68".

Њихова професионална сарадња кулминирала је ТВ серијом "Горе доле", причи о невољама породице Јакшић током рата, санкција и политичких прегањања. Са ћерком Иваном, Михић је сарађивао и у филмовима "Купи ми Елиота" и "Механизам", као и у серији "Војна академија".

Упркос њиховом претрпаном пословном календару, све троје су одувек приоритет давали породици.

- Нама посао никада није на првом месту. Никада! Код нас је присутно разумевање, подршка и пре свега огромна, огромна љубав - говорио је Гордан Михић. - Свуда се може живети онако како желиш. Ако истраје, човек може да створи свој свет. Наша драга места и драги људи су у нашој души, а душа је свуда са нама.

ПРВИ СУСРЕТ СА ВЕРОМ

СВЕ је почело на Хвару давне 1968, на снимању филма "Голи човек" у коме је млада Вера Чукић играла једну од главних улога. Редакција "Борбиног" листа "Спорт и свет" послала је амбиоциозног новинара Гордана Михића да направи репортажу и, наравно, уради интервју са младом глумицом. Љубав која се родила на сету трајала је пуних пет деценија.

(Крај)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације