Књижевни конкурс: Почаст аутору стихова на Зејтинлику

Д.Н.

субота, 17. 08. 2019. у 15:33

Књижевни конкурс: Почаст аутору стихова на Зејтинлику

Биста Војислава Илића Млађег испред СО Жабари - Фото: Д. Новковић

Војислав Илић Млађи био је познат по многим песмама, али највише по оној уклесаној на капели српског војничког гробља у Солуну
ЖАБАРИ – Центар за културу у Жабарима расписао је конкурс за књижевну награду „Војислав Илић Млађи“, за најбољи необјављени сонет и најбољу необјављену дечју песму.

Конкурс се организује поводом „Дана Војислава Илића Млађег“, који се сваког октобра одржавају у Ореовици, песниковом родном селу. Аутори треба да пошаљу до три своје песме, откуцане у три примерка, на адресу Центар за културу, 12374 Жабари.

Прочитајте још: Дом културе Студентски град увео књижевну награду


Војислав Илић Млађи (1877-1944), потомак свештеничке породице из Ореовице и правник по струци, био је један од најчитанијих српских писаца између два светска рата.

Поредили су га са Јованом Јовановићем Змајем по песничком опусу и популарности, али и због породичних трагедија, јер му је преминуло четворо деце. Осим писања, преводио је дела Пушкина, Љермонтова, Гетеа, Шилера, Ламартина...

Познат је по многим песмама, а највише по оној уклесаној на капели српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну, чији један део гласи: «Падали од зрна, од глади и жеђи, распињани на крст, на Голготе вису, али чврсту веру у победу крајњу, никад, ни за часак, изгубили нису».

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације