САМО неколико дана од открића венере чија се старост процењује на око 6.500 година, локалитет Витковачко поље код Александровца поново је у научној жижи, како су се и надали археолози Завичајног музеја Жупе. Министар културе и информисања Владан Вукосављевић посетио је у петак археолошко налазиште, где се до монументалног открића дошло у оквиру заштитних радова, који су пратили радове на комуналној инфраструктури.

У Министарству напомињу да овај изузетан налаз може бити потврда ранијих претпоставки да је у Виткову био религијски центар винчанске културе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Venera iz Vitkovačkog polja čekala 6.500 godina!

- Тајне винчанске културе полако излазе на видело, и Србија има срећу да баштини трагове нама непознатих људи и релативно непознате културе - напомиње министар Владан Вукосављевић, додајући да ће подршка бити обезбеђена за наставак археолошких радова до краја године, као и да ће се пружити и будућим истраживањима овог насеља из млађег неолита. - Задатак Министарства је да обезбеђује средства и услове за стручњаке који често раде у отежаним условима и урадићемо све да обезбеди што бољу финансијску и техничку подршку за наставак истраживања.

Руководилац археолошких истраживања из Народног музеја Крушевац Гордана Чађеновић и археолог Завичајног музеја Жупе Сања Црнобрња Красић, која је и пронашла венеру, представиле су министру садашња и пређашња истраживања, укључујући и чувене венере пронађене 1969. године: "Лејди оф Александровац" (Миладија), "Венус де Жупа" (Ружица), "Мадам де Витково" (Гроздана), као и "Мадам де Венчац".

ПОСЛЕ ПОЛА ВЕКА УКОЛИКО се остваре обећања из Министарства културе, Витковачко поље, чији је заштићени део чак 120 хектара, и територијално обухвата села Витково и Венчац, биће први пут озбиљније истраживан после чак 50 година! И то, упркос чињеници да је реч о непроцењивом налазишту, чија су открића задивила свет 1991. године. Тада су, на Светској изложбе музеја "Тера Амата" у Ници, представљене венере пронађене 1969. године, а потом су изложене и у музејима у Енглеској и Данској.

Заједно са представницима оба музеја и локалне самоуправе, министар је са сарадницима обишао локалитет који се налази на четири километра од Александровца. Најављена је могућност да се локалитет, када се за то стекну услови, укључи у капитални пројекат "Винча" као интегрални део винчанске, технолошки најнапредније праисторијске културе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PRONAĐENA BOGINjA STARA 6.500 GODINA: Spektakularno otkriće arheologa u ataru sela Vitkovo kod Aleksandrovca FOTO


- Пројекат "Винча" уврштен је као стратешки пројекат Министарства - износи министар културе. Тамо ће бити улагана велика новчана средства у наредне три године, али верујем да ће и Витковачко поље, захваљујући овом открићу бити у прилици да се високо попне на лествици приоритета Министарства. То овај локалитет и ова врста историје заслужују, као и стручњаци из установа који су на томе радили и радиће убудуће.


Из Министарства кулуре је саопштено да је у знак пажње за посвећеност и истрајност у свом послу министар Вукосављевић у име Министарства додатно финансијски стимулисао рад целокупног тима стручњака и сарадника на археолошком ископавању.


ЖРВАЊ, ПЕЋ, КЕРАМИКА...

САДА пронађена венера, која припада винчанској култури и потиче из периода од 3.500 до 4.500 године п. н. е. није и једини налаз од ове недеље. Фигурина се нашла усред праисторијске куће квадратног облика, што је нека врста преседана за период о којем је реч. Поред ње су нађени и жрвањ за млевење, остатак пећи састављене од две поднице и 20 центиметара савијене поломљене керамике, која је служила као термичка тампон зона. Доста је и налаза керамике.