Глумци СНП љути због крађе?

В. СТРУГАР

14. 08. 2019. у 10:19

Глумци СНП љути због крађе?

Фото Д. Дозет

Српско народно позориште из Новог Сада раскинуло сарадњу са фестивалом "Барски љетопис". Жале се на лошу организацију, услове, пропусте, хигијену...

НЕСВАКИДАШЊЕ за наше театарске прилике, једно позориште "отказало" је фестивалску сарадњу: после наступа СНП на овогодишњем "Барском љетопису", на фејсбук-налогу куће изашло је обавештење да убудуће неће учествовати у програму овог летњег фестивала у Црној Гори. У саопштењу СНП наводи се, између осталог, да је разлог њиховог незадовољства "лоша организација, неадекватни услови, као и пропусти - због чега су се чланови ансамбла осећали понижено све време боравка".

Потез је повучен после гостовања представа "Тартиф"(копродукција са Народним позориштем Сомбор) у јулу, и "Крвавих свадби" (са Будва град театром) месец дана касније, обе у режији Игора Вука Торбице. Прекиду сарадње претходило је протестно писмо "Љетопису" са захтевом да се за гостовање друге представе промени смештај, јер се пре тога у Хотелу "Сидро" десила крађа. А да је било и других размирица, указују и наводи из писма да су неистините тврдње о бахатости глумице Хане Селимовић, као и да се директорка фестивала Ксенија Поповић Иванишевић мешала у ауторски рад Игора Вука Торбице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПИСЦИ У ФОКУСУ: У Врњачкој Бањи почиње 43. Фестивал филмског сценарија

- Нисам био ни на једном од ова два извођења, али су до мене стизале различите вести од колега - каже у изјави за "Новости" Зоран Ђерић, управник СНП. - Зато сам се у првом писму директорки фестивала (после "Тартифа") пожалио на лоше хигијенске услове у хотелу "Сидро", као и догађаје који су уследили (пљачку собе наше оперативне директорке), не бисмо ли тако избегли могуће непријатности. Тражили смо промену смештаја, а добили одговор (са приложеним писмом директора "Сидра"), у којем се проблем признаје, али део кривице пребацује на неке чланове ансамбла и њихове превелике захтеве.

Како истиче Ђерић, одговор из Бара стигао је само дан пре новог гостовања, кад су глумци већ били смештени у горем хотелу.

- Истини за вољу, били смо на то упозорени. У интересу представе прешли смо преко свега, мада је у ансамблу било иницијатива да се представа откаже. Како се слична ситуација не би поновила, Драма СНП је инсистирала да се јавно огласимо. Док се не промене околности и изгладе неспоразуми (верујем да је и њих било) - нећемо учествовати у "Барском љетопису".

Управник Зоран Ђерић


ОДГОВОР ОРГАНИЗАТОРа

ОРГАНИЗАЦИОНИ тим "Барског љетописа" у одговору СНП наглашава да жали због хотелске крађе, али и да "оштећена особа није поднела пријаву, па је надокнада штете остала ствар договора између ње и управе хотела". Такође, подсећају да су у јеку сезоне били принуђени, да на захтев позоришта, нађу други смештај. Али, и да су упозорили да је тај хотел лошијег квалитета. Одбијају и примедбе на лошу организацију, истичући да су гости заборавили делове сценографије у Србији, па су их запослени "Љетописа" набавили за потребе представе...


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације