НЕСВАКИДАШЊЕ за наше театарске прилике, једно позориште "отказало" је фестивалску сарадњу: после наступа СНП на овогодишњем "Барском љетопису", на фејсбук-налогу куће изашло је обавештење да убудуће неће учествовати у програму овог летњег фестивала у Црној Гори. У саопштењу СНП наводи се, између осталог, да је разлог њиховог незадовољства "лоша организација, неадекватни услови, као и пропусти - због чега су се чланови ансамбла осећали понижено све време боравка".

Потез је повучен после гостовања представа "Тартиф"(копродукција са Народним позориштем Сомбор) у јулу, и "Крвавих свадби" (са Будва град театром) месец дана касније, обе у режији Игора Вука Торбице. Прекиду сарадње претходило је протестно писмо "Љетопису" са захтевом да се за гостовање друге представе промени смештај, јер се пре тога у Хотелу "Сидро" десила крађа. А да је било и других размирица, указују и наводи из писма да су неистините тврдње о бахатости глумице Хане Селимовић, као и да се директорка фестивала Ксенија Поповић Иванишевић мешала у ауторски рад Игора Вука Торбице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПИСЦИ У ФОКУСУ: У Врњачкој Бањи почиње 43. Фестивал филмског сценарија

- Нисам био ни на једном од ова два извођења, али су до мене стизале различите вести од колега - каже у изјави за "Новости" Зоран Ђерић, управник СНП. - Зато сам се у првом писму директорки фестивала (после "Тартифа") пожалио на лоше хигијенске услове у хотелу "Сидро", као и догађаје који су уследили (пљачку собе наше оперативне директорке), не бисмо ли тако избегли могуће непријатности. Тражили смо промену смештаја, а добили одговор (са приложеним писмом директора "Сидра"), у којем се проблем признаје, али део кривице пребацује на неке чланове ансамбла и њихове превелике захтеве.

Како истиче Ђерић, одговор из Бара стигао је само дан пре новог гостовања, кад су глумци већ били смештени у горем хотелу.

- Истини за вољу, били смо на то упозорени. У интересу представе прешли смо преко свега, мада је у ансамблу било иницијатива да се представа откаже. Како се слична ситуација не би поновила, Драма СНП је инсистирала да се јавно огласимо. Док се не промене околности и изгладе неспоразуми (верујем да је и њих било) - нећемо учествовати у "Барском љетопису".

Управник Зоран Ђерић


ОДГОВОР ОРГАНИЗАТОРа

ОРГАНИЗАЦИОНИ тим "Барског љетописа" у одговору СНП наглашава да жали због хотелске крађе, али и да "оштећена особа није поднела пријаву, па је надокнада штете остала ствар договора између ње и управе хотела". Такође, подсећају да су у јеку сезоне били принуђени, да на захтев позоришта, нађу други смештај. Али, и да су упозорили да је тај хотел лошијег квалитета. Одбијају и примедбе на лошу организацију, истичући да су гости заборавили делове сценографије у Србији, па су их запослени "Љетописа" набавили за потребе представе...