Књижевна редакција Дома културе Студентски град у Београду одржала је прву седницу жирија за доделу књижевне награде коју та установа први пут додељује, а реч је о избору најбоље књиге нефикцијске књижевности објављене прошле године.

У жирију су Ана Стишовић Миловановић, књижевна критичарка и теоретичарка, Светислав Басара, писац и Томислав Брлек, професор историје и теорије књижевности из Загреба, на конкурс је стигло 55 књига, од којих 15 не одговара пропозицијама конкурса.

Позив се односио на дела која на уметнички вредан начин обрађују животне или научне теме, те су у разтматрање узете књиге студија које имају одлике уметничке прозе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЕМИР КУСТУРИЦА НА ВЕСТ О СМРТИ ВЕЛИКОГ СЦЕНАРИСТЕ: Гордан Михић је био наш филмски Антон Павлович Чехов!

Следећи састанак жирија је средином септембра, а награда, која ће носити име ове установе и биће додељена 30. септембра, састоји се од скулптуре и 120.000 динара.

Иначе, у Србији, како је пре десетак година избројао писац Предраг Чудић, додељује се 395 књижевних награда, мада међу њима има и оних које су се угасиле.

Занимљиво је и да награда које су установљене у последњих 20 година носе углавном имена која асоцирају на српски средњи век (Рачанска повеља, Богородица Тројеручица, Златни крт деспота Стефана Лазаревића, Сребрни кондир Косовке девојке, Јефимијин вез, Златно перо деспота Стефана Лазаревића).