ТРАДИЦИОНАЛНИ, 43. по реду, Фестивал филмског сценарија, једна од најстаријих манифестација ове врсте у Србији, почеће вечерас у Врњачкој Бањи пројекцијом филмова "Краљ Петар Први", за који су сценарио написали Милован Витезовић, Петар Ристовски и Владимир Ћосић, и "Пси умиру сами", Николе Петровића.

Прочитајте још: Милић: Мој филм се бави страхом међу Србима на Косову

У организацији овдашњег Културног центра, а под покровитељством Министарства културе и информисања и локалне самоуправе, током пет фестивалских дана, све до 17. августа, на летњој позорници врњачког амфитеатра "Данило Бата Стојковић", као и у биоскопској сали, публика и стручни жири, који чине Биљана Максић, Ђорђе Милосављевић и Милан Никодијевић, у такмичарском програму имаће прилику да види укупно 14 играних филмова српске кинематографије насталих између два фестивала.

Прочитајте још: Горан Комар: Ћирилица је универзално балканско писмо

Осим два остварења на свечаном отварању, у трци за награду наћи ће се и "Александра" Саше Радивојевића, "Ајвар" Ане Марије Роси и Маје Тодоровић, "Четири руже" Балше Лабовића и Василија Никитовића, "Злогоње" Марка Манојловића и Милоша Кречковића, "Делиријум тременс" Горана Марковића, "О животу и смрти" Предрага Перишића, "Терет" Огњена Главонића, "Такси блуз", за који су сценарио написали Марко Бацковић и Марко Јоцић, "Шавови" Елме Татарагић, "Режи" Драгана Николића, "Јужни ветар" Милоша Аврамовића и Петра Михајловића и "Пијавице", урађене по сценарију Давида Албахарија, Драгана Маринковића и Душана Спасојевића.

Ван конкуренције биће приказан документарац Данета Станојчића "Године у (в)етру", а у постфестивалском програму "Преко плота" и филмови "Балканска међа", "Између дана и ноћи" и "Која је ово држава".

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

НИ ове године неће изостати традиционална Школа филмске драматургије "Слободан Стојановић", а у оквиру пратећих програма предвиђени су и изложба "Великани српског глумишта", промоција монографије "Милена Дравић, или кључ снова", Симпозијум "ТВ серије и филмови: преплитања и укрштања", као и селекција студентских филмова ФДУ "Млади лавови".