Радови Вукових наследника

В. Митрић

13. 08. 2019. у 09:51

Радови Вукових наследника

Са промоције зборника радова "Млади и србистика"

Представљен нови зборник у Образовно-културном центру у Тршићу. У делу су сабрани сви радови прошлогодишњих учесника радионица

"Млади и србистика", назив је зборника који је представљен полазницима курсева из области српског језика и културног наслеђа, који управо бораве и раде у Образовно-културном центру (ОКЦ) "Вук Караџић" у Тршићу.

Прочитајте још: Кустоси из читавог света у Београду од краја августа

Професор Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице, који је највећи део каријере провео у просвети, каже да се иницијатива градоначелника Лознице за изградњом тог центра, уз помоћ Владе Републике Србије исплатила и уродила плодом.

- Циљ отварања овог центра био је да наше богато културно наслеђе ставимо у функцију локално-економског развоја - каже Ђокић.

- Наша основна жеља била је да се у центру организују вишедневни скупови филолога, слависта из свих земаља, летњи и зимски семинари професора српског језика и књижевности, радионице за средњошколце, разне школе и колоније, затим да у њему млади из Србије и света уче српски језик, али да има и допунске делатности као што је одржавање Републичког такмичења из српског језика и културе и ваннаставних активности - указао је Ђокић.

Прочитајте још: Протомајстор српских храмова: Бродови спаса

Зборник је сабрао радове прошлогодишњих учесника радионица у овом центру, који је за друштвене науке као Петница за природне. О значају, прикупљању језичке грађе у Тршићу као и о објављивању Зборника говорили су предавачи на овогодишњим курсевима професор др Милош Ковачевић, др Данка Рајић Михајловић, професор др Александар Јовановић, саветница министра просвете Сања Радмиловић и директорка ОКЦ "Вук Караџић" Александра Пурић.

Сања Радмиловић је нагласила да су "Влада, Министарство просвете и Град Лозница препознали потребу за постојањем једног оваквог центра, а на њу су током боравка у кампу најјачи утисак оставили ентузијазам и воља за учењем учесника радионица".

- Министарство просвете ове године позвало је ученике који су освојили прва места на Књижевној олимпијади и Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе, да буду учесници кампа и то ће бити пракса и у будућности - поручила је је Радмиловићева.

ПРОШИРИВАЊЕ ЗНАЊА

ДИРЕКТОРКА ОКЦ "Вук Караџић" Александра Пурић истакла је да су поносни на успешно спроведене радионице.

- Најважније је да учесници изађу са много ширим спектром знања и да утиске искуства пренесу вршњацима, како би и они похађали радионице - истиче Пурићева.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације