Душу уградио у цркве

Ј. БАЊАНИН

петак, 09. 08. 2019. у 20:05

Душу уградио у цркве

Душан Миловановић говорио о богатом Ристићевом опусу / Фото Н. Фифић

На Новом гробљу стотине поштовалаца испратиле на вечни починак великог архитекту, опело му служио митрополит Амфилохије

УЗ појање црквеног хора јуче је на Новом гробљу на вечни починак испраћен архитекта Предраг Ристић (1931-2019). Од даровитог уметника познатог као Пеђа Исус, иза кога је остало троје деце и двоје унука, опростили су се родбина, пријатељи, колеге и стотине поштовалаца. Опело му је у Цркви Светог Николе, уз благослов патријарха Иринеја, служио митрополит Амфилохије.

- Наш покојни Пеђа Ристић слушао је реч Божију и веровао ономе кога је Бог отац послао. Зато прелази из пролазног, ништавног живота и задобија живот вечни - започео је опроштајни говор Амфилохије. - Упознао сам га још у време док сам био студент. После много година, када сам се вратио из иностранства, разговарали смо о градњи храмова. Током читавог свог живота градио је јерусалимске храмове и правио свете колаче од дрвета и камена. Пеђа је заиста био и остаће за дуго времена један од најзначајнијих црквених архитеката српског православног народа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пеђа - филозоф и песник простора

Амфилохије је подсетио како се Ристић 1956. године усудио да на Архитектонски факултет однесе дипломски рад о обнови Саборне цркве.

- Пеђа је уграђивао себе и своју душу у храмове. Оставио је иза себе видљивог трага лепоте душе и даровитости ума. Дар који је добио утрошио је да, као што је написао у својој књизи, меси духовне колаче. Он сада одлази да се сретне са Исусом, чије је име носио, да од њега добије коначну похвалу за све што је урадио. Истовремено остаје овде као једна од најзначајнијих личности наше цркве и народа.

Амфилохије је истакао да задужује његовог сина Саву да по Предраговом нацрту подигне спомен-обележје на Ратном острву свима убијенима у Јасеновцу.

Од православног градитеља, лепенца, маргиналца, медијалца и слободног мислиоца опростио се и историчар уметности Душан Миловановић:

- Живот његов лако ћемо препознати као непрекидну борбу с нечастивима, било да су долазили од власти или неразумевања људи из струке. И памтићемо његов херојски отпор и у свему победу над силама мрака, о чему говори његово величанствено дело. Треба знати да никада, нико и нигде није саградио 150 храмова, од чега вам се, само при помисли - мора завртети у глави.

Митрополит Амфилохије

Председница УЛУПУДС-а Лидија Јовановић приметила је како је Предраг пленио стваралачком енергијом и духовношћу, неуморно радећи целог живота:

- Његов смели интелект, несвакидашња животна енергија и снага опсервације, велика вештина и ванредна ведрина приповедања, изумитељски дух, слагање музике и математике, мајсторство цртања, изношење сложених теорија реконструкција преисторијских архитектура или теорија акустике кроз слике и приче, уз небројена изведена и неизведена архитектонска остварења, најплодоноснија у црквеном градитељству на овим просторима и широм света, говоре не мало о Пеђиној ренесансној природи.

Професор Мило Ломпар је над породичном гробницом у опроштајном слову истакао како је Пеђа оличавао генерацију која је стасавала у рату, али и дух Београда.

- Био је у много чему модеран зато што је био православан. Показивао је животом да је православље оно што не спречава човека, него подстиче слободу и дух у њему. Такође је осећао драму нашег народа у свим њеним валерима. Све то чинило га је јединственим ликом Београда, Србије, али и Европе и изнад свега човештва - закључио је Ломпар.

Предраг Ристић

ПОМЕН У ПОДГОРИЦИ

У Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици јуче је служен помен Предрагу Пеђи Ристићу, који је, по речима протојереја Предрага Шћепановића, себе уградио у бисере савремене црквене архитектуре, као што су подгорички и Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Petko

09.08.2019. 20:21

Za njegovu dusu ne moramo da se molimo. Bio je dar od Boga, dar kakav ce Srbi po pravilu ceniti tek nakon njegovog fizickog nestanka. Ostajemo bez ovakvih velikana, bez njih nam je nesigurna buducnost.

Hermes

09.08.2019. 22:19

Uvek sam se pitao kakav je unutrašnji svet ljudi koji grade crkve a zamislite tek više od stotinu crkava?! Na kraju nije sahranjen u nekoj od njih. Koliko znam, vekovima nakon smrti, Đoto i Bruneleski su sahranjeni u kriptu firentinske katedrale. Treba misliti o tome.

Мр Радомир Шћепановић

10.08.2019. 15:13

Вечна слава великом човеку!