АКО бисте се у Паризу седамдесетих година 19. века запутили у кафе "Гербоа", вероватно бисте тамо затекли шармантног Едуарда Манеа, удубљеног у дубокоумни разговор са виспреним Едгаром Дегаом и улицканим Клодом Монеом. Као у овој "скици" на којој је представљен круг француских импресиониста (којима се потом придружује и "дрндош" Сезан), тако се кроз књигу "Тајни живот великих сликара и вајара", неформално и на моменте духовито, ређају знани и незнани призори из биографија најславнијих стваралаца историје уметности.

Дело америчке новинарке Елизабет Ландеј, са илустрацијама које подсећају на стрип (аутор je Марио Цука), пријемчиво је за лаике, основце и средњошколце и део је серије, коју код нас објављује Evro book, са већ штампаним насловима - "Тајни живот великих писаца" и "Тајни живот великих редитеља". Судбине и опуси великана ликовне уметности, представљени су кроз пикантерије: необичне карактерне особине, сексуалне склоности сукобе са законом, али и несреће и болести које су их пратиле.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Умро књижевник Зоран М. Бундало

У кратким и оштрим цртама портретисани су аутори од Ван Ајка, Ботичелија, Леонарда, Микеланђела, преко Каравађа, Рембранта, Вермера и Гоје, до поменутих импресиониста, али и Мунка, Матиса, Пикаса, Шагала, Магрита, Далија... Ове, како се на корицама књиге тврди, "истините приче о убиствима, кривотворењу, преварама и високој уметности", завршавају се пијанствима Џексона Полока и атентатом на Ендија Ворхола.

У овом прегледу портрете, а можда је боље рећи актове, добиле су две уметнице. Јер, књига открива како је америчка сликарка Џорџија О'Киф волела да ствара гола, а славну Мексиканку Фриду Кало "хвата на делу", у љубавној вези са Лавом Троцким. За најславнији портрет на свету, Да Винчијеву Мона Лизу, Ландејева тврди да оригинално није имала обрве, већ да су јој после смрти ренесансног генија доцртане. Подсећа и да је Леонардо био осумњичен за содомију, а Каравађо оптужен за убиство. А са друге стране, да Микеланђело никада није био са женом, али и да је заударао, јер није волео да се купа...

Ван Гог, Анри Русо


- Не може се тврдити да су сви уметници луди - истиче у уводу Елизабет Ландеј. - Истина је да је Едвард Мунк веровао да су незнанци у возу полицајци који га уходе, док је Винсент ван Гог имао читаву ону запетљанцију са уветом, али то су изузеци. Пол Сезан са болесним страхом од туђег додира, и Салвадор Дали, са неуобичајеним сексуалним прохтевима, вероватно нису били луди, већ само... чудни.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"КО ТО ТАМО ПЕВА" за финале

РОДЕН ЈЕДВА ПИСМЕН

НАЈСЛАВНИЈИ светски "наивац", цариник Русо, као младић је опљачкао адвоката код кога је радио, па је заглавио затвор, из ког се извукао пријавивши се у војску. Иако му је најславније дело "Мислилац", Огист Роден био је изузетно лош ученик, имао проблема са читањем и бројањем.