Протомајстор српских храмова: Нова историја

Пише: Слободан Малдини

петак, 09. 08. 2019. у 15:18

Протомајстор српских храмова: Нова историја

Оља Ивањицки и Пеђа Ристић Фото Б. Ђорђевић

Пеђа је стварао нову историју српске ликовне уметности и ширио стазу којом ће проћи многи млади ствараоци

ПРЕДСТАВНИК српске авангарде у уметности, члан авангардне уметничке групе "Медиала" назван међу пријатељима сликарима "племенити неимар", Предраг Пеђа Ристић у уметности "открива своју душу и тражи молитву за себе". Још пре оснивања "Медиале", од студентских дана на Архитектонском факултету, дружио се са годину дана млађим надреалистом, симболистом и јединственим интелектуалцем Леонидом Шејком (1932-1970), који је на њега оставио дубок траг.

За себе каже да је схватио суштину математичке теорије скупова "шетајући по београдској штрафти", а затим је применио на "теорију акустике дворана" и пројектовање јединственог музичког инструмента, свог "дрндафона". Заједница авангардних стваралаца надреалиста, неоренесансних и неокласичних уметника "Медиала" је стасала у његовом поткровљу у Сењачкој улици, у Пеђиној родитељској кући која је после рата конфискована и до данас није враћена. Заједно са Леонидом Шејком, Ољом Ивањицки, Миром Главуртићем, Дадом Ђурићем, Љубом Поповићем, Владимиром Величковићем, Синишом Вуковићем, Милованом Видаком и другим познатим медиалцима, Пеђа је стварао нову историју српске ликовне уметности и ширио стазу којом ће проћи многи млади ствараоци. У тешким тренуцима идеолошких и идејних сукоба на Ликовној академији, када је младим авангардистима претио и затвор, Пеђин ујак сликар и професор Иван Табаковић помагао им је да нађу излаз из кризе у којој су се нашли пратећи своје напредне али несхваћене идеје.

Чланови "Медиале" Леонид Шејка, Миша Михајлов и Пеђа Ристић су више пута хапшени. О томе Пеђа Ристић прича: "Циљ је био да се свака авангардна група разбије. А ја сам поносан на то што смо ми били врло различити, Срби, Хрвати, Јевреји, Руси... И опет нису могли да нас разбију. Шејка је преко Марије Чудине, своје жене, која је била Хрватица, навукао на врат и праве усташе. Озбиљно, спавали су у мојој кући, гложили се, али све на неком другом плану, не као оно касније што је било. И све су радили да нас разбију, па и то хапшење. А Шејка није још ни био тако гнусно антикомунистички настројен као ја. Наравно, није био ни комуниста. Друго, он је завршио руску гимназију, говорио је руски језик, а ја сам тек сад, кад имам 'Гугл', на нивоу Шејке што се тога тиче. Шејка је читао богату руску литературу, Берђајева, Достојевског, у оригиналу, откривао је те руске мистике. Ту је био дубљи Рус него и Оља. А опет, имао је по мајчиној страни мешане крви, цинцарске, грчке. А отац му је био Рус.

О "Медиали", Пеђа Исус је рекао: "Има и у 'Медиали' да се мало претерује. Ми који смо били у Медиали то и не схватамо тако озбиљно, поготово мој побратим Вукота Вукотић Тупа, који је нажалост умро, а тврдио је, изречено у оштром цетињском дијалекту да "није ни било никакве Медиале, то је измислио они Главуртић. Оно МЕД и АЛА, то ачење нема смисла, то има у главу само Главуртић!"

(сутра: Срамно потцењен рад)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације