ФИЛМСКИ ПРАЗНИК: Фестивал сценарија у Врњачкој Бањи

Јл. Б.

01. 08. 2019. у 20:55

ФИЛМСКИ ПРАЗНИК: Фестивал сценарија у Врњачкој Бањи

Драгољуб Војнов, Александар Гајовић и Саша Миленковић, Фото: Н. Скендерија

Чак четрнаест домаћих остварења биће у такмичарском програму на Фестивалу филмског сценарија, који ће се, по 43. пут, одржати у Врњачкој Бањи од 13. до 17. августа

ЧАК четрнаест домаћих остварења биће у такмичарском програму на Фестивалу филмског сценарија, који ће се, по 43. пут, одржати у Врњачкој Бањи од 13. до 17. августа. Пред публиком на летњој позорници "Данило Бата Стојковић", као и у биоскопу, наћи ће се "Краљ Петар Први", "Пси умиру сами", "Александра", "Ајвар", "4 руже", "Злогоње", "Делиријум тременс", "О животу и о смрти", "Терет", "Такси блуз", "Шавови", "Режи", "Јужни ветар" и "Пијавице".

- Овај фестивал сваке године помера границе квалитета понуде, и то не само у селекцији већ и по броју филмова које Србија изнедри, и кроз Филмски центар и кроз приватне продукције - казао је државни секретар Министарства културе и информисања Александар Гајовић. - Програм је богат, а конкуренција веома јака, те ће жирију бити тешко да се определи за најбоље. Права је штета што постоје само четири награде јер сигурно већи број филмова заслужује признање.

Стручни жири, који чине Биљана Максић, Ђорђе Милосављевић и Милан Никодијевић, доделиће три награде за најбољи сценарио, а новинарски жири критике једно признање.

Прочитајте још - Филмски фестивал у Врњачкој Бањи: Моћ сценарија

- У постфестивалском програму, "Преко плота", 18. и 19. августа биће приказани филмови "Балканска међа", "Између дана и ноћи" и "Која је ово држава", а ван конкуренције 17. августа локално остварење "Године у (в)етру" аутора Данета Станојчића - објашњава директор фестивала и Културног центра Врњачка Бања Саша Миленковић.

Драгољуб Војнов је у име Уметничког савета фестивала најавио школу драматургије "Слободан Стојановић", коју ће водити Иван Велисављевић, а на којој ће један од предавача бити Слободан Шијан. Поред прославе 70 година Југословенске кинотеке, како је рекао Војнов, биће организована и пројекција Шијановог дигитално рестаурираног филма "Ко то тамо пева".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације