Вила Штерић споменик културе

М. Краљ

уторак, 30. 07. 2019. у 09:41

Вила Штерић споменик културе

Фото З. Јовановић Знаменита Злоковићева вила

Одлуком Владе Србије, дело чувеног архитекте Милана Злоковића стављено под заштиту

ЈОШ једно дело Милана Злоковића, нашег великог архитекте 20. века, зачетника модерне у Београду и Србији, постало је споменик културе. Вилу коју је пројектовао за Драгољуба Штерића (власника земунске фабрике авиона "Змај", која је производила летелице за југословенску војску) и његову супругу Вукосаву, Влада Србије је на својој последњој седници ставила под заштиту "како би се очувао изворни изглед спољашње архитектуре и ентеријера".

Прочитајте још: ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: Заштићена и лоша архитектура

У одлуци, у којој се породична кућа подигнута 1932. на Савском венцу, у улици која данас носи име генерала Штурма, проглашава спомеником културе, између осталог пише да ова двоспратница представља једно од најзначајнијих модернистичких остварења изузетно плодног и значајног аутора српске модерне Милана Злоковића.

- Овај репрезентативни и модеран споменик културе подигао је, по свом укусу и потребама, угледни индустријалац Драгољуб Штерић, који је учествовао у развоју и производњи одбрамбене привреде Краљевине Југославије. Функција објекта и форма су обједињени и уклопљени у природно окружење, што високо вреднује ову грађевину према критеријумима естетског функционализма - закључује се у овој одлуци.

Прочитајте још: ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: Мизантрополис

Здање од 220 метара квадратних изграђено је на десет пута већој парцели, а тадашња вредност куће била је 350.000 динара. У приземљу се налазе предсобље, хол, салон, дневна соба, кујна, остава, периониоца, гаража, просторија за шофера, ве-це и веранда, а на спрату - спаваћа соба, соба, дечја соба, гостинска соба, купатило, ве-це и тераса. Модернистички дух и карактер, архитекта је постигао геометријском формом и складнишћу композиције објекта.

Његовим најзначајнијим пројектом сматра се Универзитетска дечја клиника у Београду, а кућа коју је подигао за своју породицу на Неимару једна је од првих зграда модерне у Србији. У Музеју града Београда, у току је дигитализација Злоковићевог легата, а у Музеју науке и технике чува се оригинална макета виле "Штерић". Иначе, Влада Србије прогласила је 8. марта спомеником културе и његову зграду ауто-сервиса "Фијат" на Врачару.

Фото Завод за заштиту споменика


КРАЉЕВА ЧЕСМА

НА истој седници Владе, спомеником културе проглашена је и Спомен-чесма краља Александра Првог Обреновића на Златибору, која је на територији Чајетине, подигнута 1893. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације