Ветерани и нови вал

Марина Марковић

26. 07. 2019. у 15:15

Ветерани и нови вал
Часопис "Strip pressing" доноси пресек свега најбољег у свету девете уметности

НОВИ, деветнаести број магазина Strip Pressing садржи нове наставке најуспешнијег и најдуговечнијег домаћег серијала "Вековници", али и оног пратећег "Бескрвни", као и стрипове и илустрације стрип-аутора из Србије, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Румуније, Грчке и Турске. Посебан куриозитет су стрипови Димитрија Нарожног из Русије и Алексија Чебујкина из Украјине. Звезде броја су наши интернационалци Дејан Ненадов (Delcourt, Soleil), Стеван Субић (Bonelli, Delcourt, Glenat) и Марко Николић (Soleil), хрватски стрип-аутори Тончи Зонић (Marvel, Dark Horse) и Стјепан Шејић (DC, Top Cow), као и турски аутор Озгур Јилдерим (Marvel), а Strip Pressing читаоцима пружа специјалну прилику да, пре америчке публике, виде нове авантуре Харли Квин које ће се (у издању DC-ја) појавити крајем септембра под називом Harleen. Ту су и интервјуи са Дејаном Ненадовим, Драганом Мирелом, Стјепаном Шејићем и Калином Баном (Marvel, Image), али и темат под називом "Нови вал" посвећен младим ауторима, новим снагама хрватског, црногорског и српског стрипа.

Прочитајте још - Ево који нам све филмови стижу из Марвела у наредних неколико година (ВИДЕО)

У уводнику новог издања часописа који се, упркос свему, одржао и нашао тик пред двадесетим бројем, сценариста и пре свега прегалац који домаћу стрип-сцену одржава живом, а продукцију чини респектабилном, Марко Стојановић се присећа:

- Кад сам у јесен 2000. године Добросаву Боби Љујићу, директору СИИЦ-а Ниш, предложио покретање магазина чији 19. број управо држите у рукама по други пут сам се, подсвесно, али ништа мање истинито, руководио личним интересима - у Србији није било стрип-часописа који би објављивали домаћи стрип, онај исти којим сам се, гле чуда, и сам у том тренутку бавио. Како да домаћи аутор од 22 године, који се стрипом бави већ пристојних пет година, у Србији објави своје стрипове ако у тој истој Србији просто не постоји стрип-часопис који објављује домаће ауторе?... Па се тако зачне часопис у коме данас објављује читав Балкан.

Деценијама касније, када је сам објавио све што је написао, понешто и на више језика, много тога и више пута, Стојановић увиђа да је данас још више оних који тек почињу, дакле имају шта да објаве али још увек немају где. За све њих, који тек почињу да једу "стрипаџијски хлеб са девет кора" - у Нишу не престаје да излази Strip Pressing, који у овом броју баш из тог разлога доноси тему "Нови вал" и представља неке од најталентованијих младих аутора са простора Балкана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације