60 ГОДИНА ТРН-А: Сатирични светионик времена

Јелена Бањанин

26. 07. 2019. у 14:28

60 ГОДИНА ТРН-А: Сатирични светионик времена

Бојан Љубеновић

Шездесет година рубрике "Тако Рећи Незванично" коју објављују "Вечерње новости". Стаменковић: ТРН је увек имао здрав хумор, који српски народ уме да гаји

У ВРЕМЕНУ када поједине новине и часописи трају колико и црвено светло на сематору или, у бољем случају, овогодишње Ђоковићево вимблдонско финале, једна новинска рубрика је ове године напунила шест деценија редовног излажења. Реч је, наравно, о сатиричној рубрици ТРН ("Тако Рећи Незванично"), коју истрајно објављују наше "Вечерње новости".

Све је почело далеке 1959. године, када је тадашња уредница Јелица Нина Тимотијевић покренула хумористички кутак ТАНЕ и била њен аутор све до своје смрти 1962. Са променом правописа рубрика је добила назив ТРН, али и новог аутора, легендарног Јована Хаџи-Костића. У наредне три деценије он је свакодневно "скенирао" ондашњу југословенску јавност и својим луцидним и храбрим коментарима одушевљавао читалачку публику од Триглава до Ђевђелије.

- То је била једна од најударнијих и најчитанијих рубрика - каже, за "Новости", Мирко Стаменковић, који је био главни уредник нашег листа од 1969. до 1973. године. - Јоца је више од тридесет пута био пред судом и сваки пут је пресуда била у његову корист. То је јединствен случај човека који је успео да нађе угао посматрања у којем је увек имао жаоку која није никог вређала. ЈХК није злоупотребљавао нетачне податке, нити је икога ниподаштавао, већ их је ценио. Ситница која је красила Јована јесте да у једној реченици или мисли има хумор. ТРН је увек имао здрав хумор, који српски народ уме да гаји.

Прочитајте још - Награђен ТРН "Новости"

Увек актуелан, духовит и убојит Хаџи-Костић је од ТРН-а направио најчитанији сатирични светионик ондашњег времена. Оно што је Душан Радовић био на радију то је Јован Хаџи-Костић био у новинама: његовим афоризмима читаоцима би започињао дан, али би зато многим моћницима падао мрак на очи. Део његовог стваралаштва данашњи заљубљеници у сатиру могу пронаћи у књизи ТРН, објављенoj седамдесетих година прошлог века у издању "Дечијих новина" из Горњег Милановца.


Јован Хаџи-Костић

После смрти Јована Хаџи-Костића (30. мај 1995) рубрику преузима Микан Миловановић, још један луцидни изданак наше куће, и свакодневно се оглашава у наредних неколико година. Често опор и мрачан, али увек духовит и прецизан Микан је добио тежак задатак да у крајње невесело, ратно време развесели и утеши читаоца. Умро је 2013. године, а постхумно је објављена његова књига изабраних афоризама "Пакао из боце" у издању београдске "Алме".

Бард југословенске и српске сатире и писац са вероватно највише забрањиваних књига у Титовој Југославији Растко Закић, прихватио се писања ТРН-а 2007. године и три године убојито и не штедећи никога убадао у осетљива ткива политичке сујете, лажи, корупције... Закић нас је заувек напустио 2014. године, оставивши иза себе богат опус књига сатиричих песама и афоризама, попут "На љуту рану, љуту траву", "Пристојност налаже да се побунимо", "Горка жетва" и многе друге.

Илустрација Тошо Борковић

У последњих десет година ТРН уређује Бојан Љубеновић, који је 2015. године објавио књигу "Трн у оку", својеврсну збрику његових најбољих минијатура у овој рубрици, а у плану је да на јесен изађе и књига политичких афоризама "Протиовотров".

У ТРН-у су се повремено оглашавали и други аутори, попут Ранка Гузине (1939-2016) или Милана Мићовића, дајући му свој печат и филмски речено, одмењујући колеге "у опасним сценама".

"Новости" из фебруара 1959.

ВИТЕЗОВИЋ: НАПРАВИТЕ "ТРНОВ ВЕНАЦ"

ЧИТАМ рубрику ТРН од када је покренута и која од тада на свој начин обележава "Новости". Не верујем да је било или да има читалаца вашег листа који прво њу не прочитају. Рубрика је, као што јој име каже, непрекидно незванично приступала према власти и свему осталом. У ТРН-у има дневних али и трајних мисли и записа. Утемељитељ ТРН-а био је Јован Хаџи-Костић и сви који су се надовезивали од Микана Миловановића, Ранка Гузине, Растка Закића до Бојана Љубеновића били су на истом нивоу, што је био велики изазов. Предлажем да поводом јубилеја "Вечерње новости" направе "Трнов венац", односно антологију избора од свих аутора и свих година. Биће то једно од тиражнијих издања - уверен је прошлогодишњи лауреат награде "Јован Хаџи-Костић" Милован Витезовић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације