ДОДЕЛОМ награде "Александар Лифка", за изузетна допринос европској кинематографији, нашем сценографу Миљену Кљаковићу Креки и хрватском редитељу Рајку Грлићу, вечерасје на бајковитој Летњој позориници подигнута завеса 26. Фестивала европског филмана Палићу.


Прочитајте још: Бандерас диже завесу


Част да отвори једну од најзначајнијих филмских смотри у нашој земљи припала је лаурету Рајку Грлићу, коме је признање које носи име пионира европске кинематографије уручио академик Душко Ковачевић, председник Савета Фестивала.

- Хвала вам што гледате филмове - поздравио је Рајко Грлић публику на препуној Летњој позорници. - Захваљујем на награди коју сам добио од једног оваквог фестивала. Имам приватну ноту коју морам да упутим Душку. Пре 30 година, нас двојица знали пливати и ронити око Ластова. На нашем задњем лету оставио сам му пераја и маску. Очекивао сам их уз ову награду. Направићу још један филм само да се докопам те маске.


Прочитајте још: Палићки фестивал: Празник европског филма


Управо са жељом да сними свој 12. филм и поново буде на сцени Палићког фестивала, академик Ковачевић је редитељу култних филмова "У раљама живота", "Чаруга" и сјајног "Устава Републике Хрватске", уручио је "Лифку".

- Рајко Грлић је хрватски, југословенски и европки редитељ, један од оних који о бившој земљи прича онако како је било. Радио је са многим људима из те Југославије која се данас не помиње често. Данас је тај појам замењен речју регион - истакао је Ковачевић.

ПоредГрлића, власник "Лифке", али и клупе на прелепом палићком шеталишту је маг сценографије Миљен Кљаковић Крека, коме је признање уручио директор Фестивала Радослав Зеленовић.

- Прошло је, чини ми се, 26 година од оснивања овог фестивала, па је било и време да један филмски сценограф добије награду. Захваљујем се свима који су одлучивали о овој награди, свима који су препознали велики труд и велики рад - квалитет пре свега, и значај филмске сценографије - поручио је Крека.

У име Министарства културе и информисања, које подржава ову филмску смотру, помоћница министар Ивана Дедић истакла значај контимуиране подршке коју фестивал добија.

- После више од четврт века треба се подсетити да је ова манифестација настала у тешким временима када су са мапе културних дешавања нестали велики фестивали бивше државе, у време економских санкција које су посебно погодиле нашу међународну културну размену. Настао у таквом периоду, наредне две и по деценије Палићки фестивал било је место окупљања филмских стваралаца и смотра филмског стваралаштва, а публика је имала прилику да се упозна са најновијим и најзначајнијим филмским остварењима - нагласила је Дедић. - То јесте успех и то доказује и посебно признање које је овај фестивал добио пре две године, када је уврштен у пет најзначајнијих манифестација ове врсте у Европи. Фестивал је место окупљања младих филмских уметника, студената и професионалаца, као и аматера и филмских ентузијаста, који унапређују своје стваралачко знање. Овде стварамо будућност српске и светске кинематографије којој и припадамо.