ФЕСТИВАЛ БЕСЕДНИШТВА: Са пером у руци иза зидина

Смиљка Костић

недеља, 21. 07. 2019. у 07:37

ФЕСТИВАЛ БЕСЕДНИШТВА: Са пером у руци иза зидина

Фото С. Костић Победници у беседништву у КПЗ Сремска Митровица

Пети фестивал беседништва осуђених лица одржан у КПЗ Сремска Митровица. Ове године највише учесника - 28 из свих 13 затворских установа у Србији

У четири зида самице где не можеш да побегнеш од себе, немаш други избор него да почнеш меч са самим собом, да се бориш, свађаш са собом, да признаш да си погрешио, да се искрено покајеш и победиш - овако је у победничкој ауторској беседи под називом "Нема онога који не греши, мало је оних који се кају", описала своје дане иза четири зида осуђеница К. Ј. (25) из КПЗ Пожаревац.

Прочитајте још: ”Дневник Диане Будисављевић” победник Пулског фестивала (ВИДЕО)

Фестивал беседништва осуђених лица који се пети пут одржао у Казнено-поправном заводу Сремска Митровица, окупио је највише учесника - 28, из 13 затворских установа у Србији. Због великог броја такмичара на финалној вечери, 13 осуђених лица казивало је беседе у две категорије, и то ауторске и интерпретације.

ТОКОМ два сата на бини пред публиком смењивали су се такмичари који су се трудили да што боље, емотивније изнесу беседе које су изабрали.

Прочитајте још: Књижевне неправде

- Први пут сам на оваквом фестивалу и сматрам да имам таленат који сам запоставила. Сада док сам на одслужењу казне могу да посветим више времена писању, као што сам написала и ову ауторску беседу. Надам се да заиста затвор може да промени човека и да сам схвати где је правио грешке. Млада сам и могу још да се мењам - каже осуђеница К. Ј., која није очекивала победу.

Иза ње у ауторским беседама, друго место је припало П. Д. из КПЗ Сремска Митровица и треће М. М. из СЗБ Београд.

У категорији интерпретација, прво место освојио је Д. Т из КПЗ Ћуприја, друго осуђеница Ј. Н. из КПЗ Пожаревац и треће Б.Ј. из КПЗ Ниш.

За учешће на фестивалу могла су се пријавити само осуђена лица која казне издржавају у полуотвореним и отвореним одељењима.

- Ове године имамо учеснике из свих затвора у Србији, што се може назвати републичким такмичењем. Ово је један од видова ресоцијализације осуђених лица, коју спроводи Управа за извршење кривичних санкција. Поред беседништа, ми у затвору имамо и креативно писање, разне секције као што су сликање, дуборез и новинарство. На овај начин, путем књижевног стваралаштва и уметности, осуђена лица, када изађу из ове установе, много лакше се уклопе у нормалан живот - наглашава Небојша Драгановић, заменик управника КПЗ Сремска Митровица.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације