ПРЕДСТАВА "Дон Кихот" вечерас ће, у редитељском читању Андраша Урбана, имати премијерно извођење на "Барском љетопису" - рађена је у копродукцији овог фестивала и подгоричког Градског позоришта. По мотивима славног Сервантесовог дела, текст је написала Ведрана Божиновић.

- Нећу да радим фолирантску представу. Радим само једну, ову, као да је последња. Свака је донкихотовско лудило. Борба на живот и смрт - истиче уочи премијере Андраш Урбан. - Немоћни смо пред злом. Компромисни смо. Палићемо и књиге. А на почетку смо само хтели миран живот. У бити, борба за идеале постаје само будалаштина из младости. Сви нас убеђују да су то само "ветрењаче", да је позориште само оно што они разумеју, оно што они умеју да раде.

Прочитајте још - Живи идеали лудог витеза

У подели су Бранка Фемић Шћекић, Вања Јовићевић, Кристина Обрадовић, Бранка Станић, Јелена Симић, Сања Поповић и Анђелија Рондовић. Аутор сценографијe је Смиљка Шепаровић Радоњић, музику је написала Ирена Поповић, а костиме осмислила Лина Лековић.

- Ово није само женска прича, али јесте прича коју причају жене. Оне проговарају о "женским правима". А само онај који неће да слуша, неће схватити како су то увек и само права сваког човека. Ако више ико има снаге и воље да се за права бори. Јер, "ово је лоше време за лутајуће витезoве" - каже Божовићева.


РЕПРИЗЕ

НА Барском љетопису "Дон Кихот" ће бити игран 21. и 22. јула, као и 10. августа. Пред подгоричком публиком премијерно ће бити изведен 20. септембра и од тада ће се наћи на сталном репертоару Градског позоришта.