СИНЕ, сваки посао је тежак на свој начин, знаш и сама" - једина је реченица коју је омиљени српски глумац, Марко Николић, упутио ћерки Мини када је чуо да жели да упише глуму. И уписала је и завршила студије, у првој класи Драгане Варагић на Академији уметности у Београду.

Пре пола године бард је преминуо, остављајући за собом велику празнину, не само у својој породици већ и целом нашем глумишту. И док "земаљски дани теку", његова Мина спрема се за другу сезону серије "Жигосани у рекету" (и улогу ведре, духовите Гаге која свира трубу), за трећу сезону "Небојша челик шоу" (режија Милутин Петровић) у оквиру образовног програма РТС, али и далек пут: у Њујорк и чувени Театар Елен Стјуарт "Ла Мама".

- По завршетку студија имала сам малу улогу у Кишовој "Електри" на сцени Народног позоришта, с редитељским потписом Иве Милошевић. Било је то моје прво представљање у театру, у дивној атмосфери и инспиративном процесу рада. Волела бих да ми се опет "деси" нека представа у овој кући - каже Мина Николић на почетку разговора за наш лист.

Прочитајте још - ОДЛАЗАК ЛЕГЕНДЕ: Марко Николић због Карађорђа одбио да игра Бајазита

У међувремену, "десила" јој се античка драма (Еурипидове "Тројанке"), у којој је добила улогу лепе Хелене Тројанске.

- Из Косовске Митровице позвала ме је на аудицију пријатељица која је на челу приватног Културног центра "Акваријус". Дала сам отказ у оба кафића у којима сам радила и решила да окушам срећу. Представа је настала кроз процес радионице, с двадесетак учесника са Косова, а у Њујорку ће нам се (у децембру) придружити и чланови ансамбла из Камбоџе и Гватемале. Пројекат је осмишљен да у њему раде људи чије су земље прошле кроз ратно искуство, а изводи се на старогрчком и језицима америчких староседелаца.

Фото Предраг Митић

Прича са овом љупком глумицом несвакидашње лепоте, неминовно се враћа на почетак и тренутак кад је одлучила да се бави очевом професијом.

- Нисам ишла ни у једну школу глуме. За пријемни испит помагали су ми Нела Михаиловић и Небојша Дугалић. Тата је изјавио да не уме да се бави педагошким радом и "проследио" ме својим колегама. Када је рекао да је сваки посао тежак, и додао оно "знаш и сама", мислио је на многобројне дане снимања у врела лета и цичу зиму. Па и на сва пропуштена пецања и утакмице.

Прочитајте још - НАПУСТИО НАС ЈЕ ГИГА МОРАВАЦ: Преминуо познати глумац Марко Николић (ФОТО+ВИДЕО)

Сећам се како се једном бескрајно радовао фудбалском првенству у Јапану, имао је чак и спремну карту, а онда је због посла морао да одустане. Али, рекао ми је и да због свега онога што му је глума донела, не би у животу радио ништа друго. Умео је да ужива у ситним стварима, које сам и сама већ заволела: дружењу с различитим људима, успесима пројеката у којима је учествовао, путовањима, сваком дану тако различитом од претходног.

Мина са татом Марком Фото Приватна архива

На питање како је тата оцењивао њен дар и ангажман, Мина с једноставним осмехом одговара:

- Родитељи су имали трему само пред мој први колоквијум. И нису били задовољни! Испратили су и све моје друге испите, можда с превише критичности, али не замерам. Касније, и кад су били поносни, то нису показивали. Поготово тата... Већ је био болестан, очекивао је одлазак у болницу, али и премијеру мог краткометражног филма "Бразилка", у режији Саре Марковић. Стигао је да погледа "трећу руку" монтаже. После тога ми је рекао: "Више се не бринем..." Те ми речи много значе. За сада и даље радим у кафићу и чекам праву прилику. Неку комедију, зашто да не? Можда баш зато што је изван моје "комфорне зоне", желела бих да је радим. Верујем да са драмом знам меру, док се с комедијом теже опуштам. Све помало, по пет посто - с широким осмехом и пуно непосредности каже Мина.

Фото Предраг Митић

КРАТКА КОСА

НЕОЧЕКИВАНО, поготово за глумицу, Мина је одсекла своју дугу косу и ошишала се на кратко. На коментар да јој природно коврџава коса лепо стоји и њену појаву чини особеном, каже:

- После татине смрти схватила сам да сам се у животу једино плашила његовог одласка... За све што се потом дешавало, није ми требало пуно одважности. Па ни за неке кораке и промене. Између осталог, и мог изгледа.