Глумачки снови летњих ноћи

В. Стругар

петак, 19. 07. 2019. у 22:54

Глумачки снови летњих ноћи

"Госпођица Јулија" Фото Промо

На "Фестивалу фестивала" у Требињу срешће се заљубљеници у позориште из бивше Југославије

ВИШЕ од шездесет деценија заљубљеници у театар окупљају се једном годишње на великом "зборном" месту, а њихов домаћин је готово пола века град на Требишњици. Тако ће и ове године у Културном центру Требиње, од 20. до 27. јула, бити одржан "Фестивал фестивала" на коме ће бити изведене најбоље аматерске представе из целе бивше Југославије - изузев Словеније.

- Ово је, заправо, 62. позоришно издање. Као Фестивал драмских аматера Југославије основан је 1957. године на Хвару, у Требиње се преселио 1972, али је његово седиште због ратних дешавања почетком деведесетих било у Врању - објашњава у разговору, за наш лист, Ђорђе Вучинић, извршни директор фестивала. - Ми смо опет домаћини готово две деценије и као некада окупљамо најбоље представе из некадашњих република. У Требиње долазе победници фестивала аматерских позоришта у Кули (Србија), Бугојну (БиХ), Бијелом Пољу (Црна Гора), Скопљу (Македонија) и Загребу (Хрватска).

Овом списку једино недостаје Словенија, јер тамо данас немају позоршни аматеризам у оном облику како је то некада (а и данас) у остатку старе Југославије. У конкуренцији ће се, ове године, тако наћи Ковачевићев "Професионалац" из Високог, "Немам каде да се вратим" Милоша Антоновског из Скопља, Хрватску представља "Код Лепанта сунце моје" Љубе Стипишића Далмате, Стриндбергова "Госпођица Јулија" стиже из Куле, "Драга Јелена Сергејевна" Разумовске из Мојковца, Фоова "Случајна смрт једног анархисте" из Црвенке, а домаћини конкуришу с Голдонијевим комадом "Слуга двају господара".

Прочитајте још - ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ АМАТЕРСКИХ ПОЗОРИШТА: Златна маска за "Малограђанe"

- Фестивал има дугу традицију и пуну салу сваке вечери. Различитост представа најбоља је илустрација богатства драмског аматеризма у целом нашем региону и ми смо поносни што је Требиње одгајило сјајну позоришну публику - наглашава Вучинић. - То најбоље показује њихова заинтересованост за разговоре после извођења, радозналост с којом испраћају и класичне представе и невербални театар. Наш град је главно одредиште свима који се с великом љубављу баве позориштем. Тако, долазе нам аматери из свих крајева некадашње земље (и то са породицама) у време годишњег одмора током фестивала, чак и када им представе нису у конкуренцији. Једна од особености је и што сваког дана у чувеној башти "Под платанима" они који учествују на фестивалу, изводе музичко-сценске перформансе у режији Владимира Путника.

Вучинић истиче и да другу годину заредом, један од најбољих редитеља с ових простора, Егон Савин, држи мастер клас. За његове редитељске радионице влада велико интересовање, а на њима се појављују и професионални глумци који желе да савладају тајне редитељског посла.

- Аматерски театар је неуништив! - недвосмислен је Вучинић. - Израз је људске креативности и аматерским глумцима даје прилику да постану све оно што нису у стварном животу. Окупља чланове од 7 до 77 година, од радника до носилаца највиших универзитетских звања. Сви они живе неки свој сан мимо основне професије, а тај сан је заправо најближи животу.

У овогодишњем жирију су Жељко Хубач, Мирослав Бенка и Димитрије Јовановић. Водитељ Округлог стола је Божидар Зечевић - чија ће монографија о Бати Живојиновићу бити представљена у оквиру Пратећег програма.

ВЕЛИКА ИМЕНА

- НЕ постоји глумачко велико име које није почело у Требињу или на Хвару. На нашем фестивалу играли су, својевремено, Мирјана Карановић, Предраг Ејдус, Мима Караџић, Петар Божовић, Жарко Лаушевић, Тања Бошковић и многи други - открива Ђође Вучинић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације