Домаће позориште на 53. Битефу

Танјуг

18. 07. 2019. у 23:59

 Домаће позориште на 53. Битефу

Фото Printscreen / bitef.rs

У главном програму 53. Битеф фестивала, који ће бити одржан од 17. до 26. септембра, међу 12 представа биће и две из Србије
У главном програму 53. Битеф фестивала, који ће бити одржан од 17. до 26. септембра, међу 12 представа биће и две из Србије.


Поред остварења из Немачке, Швајцарске, Белгије, Хрватске, Нигерије, Француске, Бразила и Словеније, домаће позориште биће заступљено са две представе, у оквиру стратегије промовисања најрелевантнијих остварења српског позоришта, које прати битефовске тенденције, страним гостима и публици фестивала.


Такве представе ове године настале су у продукцији институционалних позоришта, па ће Југословенско драмско позориште наступити са представом “Зашто је полудео господин Р?”, у режији Боба Јелчића, а ради се о сценској адаптацији истоименог Фасбиндеровог филма о „малом човеку у раљама капитализма”, антијунаку који покушава да се одупре изазовима из спољашњег света, везаних за његову каријеру, финансијски статус, брачни живот...


Ти напори су дирљиви, комични и апсурдни, али је исход неминовно фаталан.


Уметнички директор Битефа, Иван Меденица приметио је да је „хрватски редитељ Бобо Јелчић тачно закључио да је ова прича типична и за савремени свет, а посебно друштва источне Европе која су у економској транзицији, па је није насилно актуелизовао”.


Редитељски концепт је, према његовим речима, засновао на разлици између глумачког тумачења ликова из окружења господина Р, који су извор његових фрустрација и игре сјајног Бориса Исаковића, а који насловног јунака глуми “с емоционалним покрићем, драмском разрадом, комичким бравурама”.


“У његовој игри се и искорачује из света фикције, пробија четврти зид, тражи подршка од гледалаца. Она изостаје, чиме и ми постајемо пасивни саучесници ове несреће”, истакао је Меденица.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: За Битеф 13 милиона


Представа је на програму 19. септембра са почетком у 19 часова на сцени „Љуба Тадић” Југословенског драмског позоришта.


Први пут ће на Битефу учествовати и један од најталентованијих редитеља млађе генерације у региону Игор Вук Торбица са представом “Тартиф”, у продукцији Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта из Новог Сада.


Ова представа је проглашена позоришним догађајем сезоне од стране већине домаћих позоришних критичара, а до сада није играна у Београду и биће на програму Битефа 21. септембра са почетком у 21 час, на великој сцени Народног позоришта у Београду.


Домаће позориште ће бити додатно заступљено и у оквиру различитих пратећих програма 53. Битефа.


Тако ће публика имати прилику да види најзначајнија остварења уметника независне сцене, али и њихове сарадње са институционалним позориштима као што су “Бела Грива” Шабачког позоришта у режији Ирене Ристић, “Микрокозма”, ауторски пројекат Николе Завишића и “Аутентична тумачења: „68“ у режији Ане Миљанић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације