ТОКОМ недавне посете председника Француске Емануела Макрона Србији, потписана су и два важна споразума из области културе - Споразум о кинематографској копродукцији и Споразум о сарадњи у области културе и стрипа.

- Највећа предност Споразума о копродукцији је то што, уз сагласност мешовите комисије, статус копродукционог дела могу добити она остварења у чијој производњи српски или француски продуценти учествују са десет одсто, а не нужно са 20 процентата, како је било раније - каже, за "Новости", министар културе Владан Вукосављевић.

Прочитајте још - МАКРОН СТАВИО РУКУ НА СРЦЕ И РЕКАО: Овде су Србија и Француска; Вучић: Макрон је придобио срца наших грађана

По његовим речима, овакви уговори представљају велику предност за мање кинематографије.

- Ако неки филмски пројекат вреди, на пример, пет милиона евра, ви са 500.000 евра добијате статус копродукције, а ти филмови имају национални карактер - појаснио је Вукосављевић.

Нови споразум заснован је на оном потписаном пре две године у Кану, између Филмског центра Србије и Француског националног центра за кинематографију и покретне слике. Како нам је речено у министарству, сличне, појединачне уговоре имамо још само са Канадом и Италијом, али су они стари две, три деценије.

- Пре две године потписали смо у Ротердаму Конвенцију Савета Европе о филмским копродукцијама. Потписнице су, углавном, земље са мањим кинематографијама којима одговара овакав вид међусобне сарадње.

Александар Зограф

Други споразум, о сарадњи у области културе и стрипа, због кога је у Београд допутовао и славни аутор Енки Билал, предвиђа успостављање првог резиденцијалног програма у области стрипа између Француске и Србије, који ће се од наредне године одржавати у два града, Ангулему и Панчеву.

- Ангулем је место где се одвија највећи и најзначајнији фестивал стрипа на свету. Овај мали град има и музеј стрипа, али и угледни, Међународни центар за стрип и илустрацију. Захваљујући потписаном споразуму, српски аутори боравиће у Ангулему, а у оквиру истог резиденцијалног програма, француски стрип аутори долазиће у Панчево - каже, за "Новости", чувени стрип уметник Александар Зограф, који ће активно учествовати у промоцији наших аутора на француској сцени.

По његовим речима, тренутно више десетина наших аутора ради за француске издаваче, али ту је реч о искључиво француским пројектима.

- Идеја је да српски стрип аутори буду присутни на француском издавачком подручју са сопственим стваралаштвом. Следећа година биће година стрипа у Француској, па је ово право време да промовишемо наше уметнике - објашњава Зограф и открива да је један од будућих планова да Србија добије штанд на фестивалу у Ангулему а да француски аутори буду гости Нова фестивала у Панчеву.

Владан Вукосављевић

УСПЕШНА ОСТВАРЕЊА

ПОСЛЕДЊИХ пет година сарадња између српских и француских филмских посленика је интензивирана, па је у том периоду снимљено више од десет филмова, међу којима су и остварења "Кругови" и "Отац" Срдана Голубовића, "Друга страна свега" Миле Турајлић, "Терет" Огњена Главонића...