НОВОСТИ САЗНАЈУ: Директор Народног музеја у септембру?

Д. МАТОВИЋ

четвртак, 18. 07. 2019. у 08:41

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Директор Народног музеја у септембру?

Бојана Борић Брешковић, Фото: И. Маринковић Фото Т. Ћирић

Ускоро конкурс за челника Народног музеја у Београду. Стекли се законски услови за избор, поручују из министарства

САДАШЊем в. д. директора Народног музеја у Београду Бојани Борић Брешковић истиче мандат 2. августа, а, како "Новости" сазнају, конкурс за избор директора биће расписан највероватније у септембру.

- Стекли су се законски услови за расписивање конкурса за избор директора - потврдили су нам у Министарству културе. - Очекујемо да Управни одбор Народног музеја ускоро распише конкурс за директора те установе, уз уважавање чињенице да су у току годишњи одмори и да институције тек у септембру почињу са радом у пуном капацитету.

УО је на седници 24. маја донео одлуку да се распише конкурс, што је, незванично сазнајемо, померено због усвајања Статута Музеја.

- На тој седници сагласили смо се са покретањем процедуре расписивања, која подразумева доношење формалне одлуке о расписивању јавног конкурса и сачињавање и објављивање текста јавног конкурса - објаснио нам је др Бојан Поповић, један од чланова УО.

Поред Поповића, у УО Музеја су проф. др Дарко Танасковић (председник), др Јелена Тодоровић, Зоран Ивановић, др Игор Борозан, др Миодраг Марковић и Андреј Старовић.

Прочитајте још - НАРОДНИ МУЗЕЈ: Боље је од Лувра, јер је наше

- Могли смо да распишемо конкурс у јулу, али далеко је ближе памети да се чека крај августа - сматра Поповић.

Бојана Борић Брешковић је пре више од пет година изабрана да руководи Народним музејом. У њеном мандату обновљена је централна зграда и нова стална поставка на Тргу републике. Непосредно пре свечаног отварања Народног музеја, 28. јуна 2018, њој је истекао мандат, а Влада је одлучила да га продужи на још годину дана.

Иначе, ово је други пут да Бојана Борић Брешковић буде на челу ове значајне установе културе. У првом мандату, пре 22 године уписана је као прва жена директор у историји ове куће.


УПРАВНИКА ЧЕКА И НБС

И расписивање конкурса за избор управника Народне библиотеке одложено је до јесени, због летњих одмора. До тада ће на челу ове куће остати садашњи управник Ласло Блашковић, коме је недавно истекао мандат. Конкурс за избор управника Народног позоришта је у току.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

milijana

18.07.2019. 17:34

Stekli se uslovi? hahahaha Bojana mora da je potpuno okljakavila, pa mora da ode, inače ne bi. Doživotni direktor, pozdravio te Tito!