ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ У АМБАСАДИ: Руси још памте Павла

Б. ВЛАХОВИЋ

среда, 17. 07. 2019. у 19:40

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ У АМБАСАДИ: Руси још памте Павла

Славенко Терзић, владика Антоније, протојереј Николај Балашов и Андреј Хошев

У нашој амбасади у Москви представљена књига Андреја Хошева о српском патријарху

МОСКВА ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

СРПСКОГ патријарха Павла су изузетно ценили у Русији и из поштовања су га звали "светац који хода по земљи". О његовим односима са руским патријархом Алексијем и заједничкој борби за Косово и Метохију говорило се на промоцији књиге Андреја Хошева у амбасади Србије у Москви.

Као одличан познавалац односа Руске и Српске православне цркве, као и ситуације на Балкану и посебно на Косову и Метохији, Хошев је написао књигу на основу богате документације и преписке патријараха Павла и Алексија али садашњег руског патријарха Кирила и српског патријарха Иринеја.

О значају књиге "Косово и Метохија - о односима РПЦ и СПЦ последњих година живота патријарха Павла", говорили су амбасадор Србије у Москви, историчар др Славенко Терзић, владика Антоније (Пантелић) настојник Подворја Српске православне цркве у Москви, протојереј Николај Балашов, заменик председника Одељења спољних црквених веза Московске патријаршије и аутор.

Прочитајте још - Патријарх Павле рукама небо држао

- Књига доноси уникатан и систематизован научни поглед на однос РПЦ према кризи у српској покрајини КиМ. Та тема је посебно актуелна сада када се обележава 20 година од агресије НАТО и 10 година од смрти патријарха Павла - рекао је Терзић.

Он је истакао искрену и дубоку подршку РПЦ за време косовске трагедије.

- Посебан значај је у томе што Хошев износи низ докумената из црквених архива РПЦ и СПЦ везаних за преписку око КиМ. Међународни црквени аспект косовске кризе је мало истраживан на научно-историјском плану и зато објављивање овакве књиге треба поздравити - истакао је Терзић.

Фото Танјуг


Аутор књиге Андреј Хошев је објаснио зашто је одлучио да пише ову књигу.

- Многи познати московски историчари писали су о руско-српским односима у време балканске кризе и трагедије на Косову. Али до сада нико није обрадио аспект црквених односа и подршке Руске православне цркве - рекао је Хошев.


ВРЕДНОСТ

ВЛАДИКА Антоније (Моравички) је рекао да је као настојник Подворја СПЦ у Москви од његове обнове до данас био учесник многих догађаја описаних у књизи.

- Ово дело има несумњиву вредност за наше цркве, поготово за оне који ће изучавати ту проблематику - рекао је Антоније.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације