ПРОЈЕКЦИЈОМ филмова у част овогодишњих лауреата награде "Александар Лифка" - српског сценографа Миљена Кљаковића Креке и хрватског редитеља Рајка Грлића синоћ је у биоскопу Еуросинема почела увертира за предстојећи 26. Фестивал европског филма, који ће се одржати од 20. до 26. јула на више локација на Палићу и у Суботици.


Омаж програм Рајку Грлићу отворила је драма "Браво маестро", а до четвртка 18. јула, публика ће моћи да ужива у његовим филмовима "Само једном се љуби", "У раљама живота", "Чаруга" и "Устав Републике Хрватске".


- Леп је осећај када сте при крају пута и када вам неко саопшти да је приметио крајпуташе које сте оставили иза себе као знак свог проласка кроз простор и време. Тако некако ја схватам награду "Александар Лифка". Почашћен сам и поносан да су ме уврстили у часну плејаду оних који су се с њом окитили пре мене - рекао је Грлић.


Прочитајте још: ДОПРИНОС ЕВРОПСКОЈ ФИЛМСКОЈ УМЕТНОСТИ: "Лифка" Кљаковићу

У оквиру пројекција филмова посвећених сценографу Миљену Кљаковићу Креки синоћ је приказан филм "Специјално васпитање" Горана Марковића, а неће изостати ни "Мирис пољског цвећа" Срђана Карановића, "Подземље" Емира Кустурице, "Тајни пролаз" Адемира Кеновића, као и филм "Мухамед: Божји посланик" индијског редитеља Маџида Маџидија."Устав Републике Хрватске"

За Миљена Кљаковића Креку, једног од најцењенијих и најпознатијих сценографа ван простора наше земље, награда "Александар Лифка" је изузетно значајна како за њега као ствараоца, тако и за његову професију:

- Велика је част ући на листу и у друштво великана европског и домаћег филма који су пре мене добили ово значајно признање. Ова награда добија на својој тежини и сазнањем да се она додељује ауторима који су у филмској уметности оставили неизбрисив траг, и дали значајан допринос како у европском, тако и у домаћем филму - истакао је Кљаковић.


Миљен Кљаковић, фото Д.Миловановић

Колико год да је ова награда личне природе, јер се додељује ауторима понаособ, она је исто толико важна и за афирмацију филмске сценографије која представља значајан и незаобилазан део у структури сваког озбиљнијег филмског пројекта.


"КЛАСИЦИ"

У ОКВИРУ претфестивалског програма у центру Суботице, испред зграде Народног позоришта планиран је програм Класици на тргу. Међутим, уколико буде кише, као што је то био случај током викенда, пројекција филмова преселиће се у Филмски клуб Отвореног универзитета. Тако ће публика наредних дана имати прилику да погледа филмове "Париз Тексас" Вима Вандерса, "Срећа" Агнес Варде и "Крунски сведок" Бачо Петера.


Рајко Грлић, фото Ж.Кнежевић