Палић: Почиње надметање за Златни торањ

Р. РАДОСАВЉЕВИЋ

четвртак, 11. 07. 2019. у 20:20

Палић: Почиње надметање за Златни торањ

Аранђеловић, Ковачевић, Зеленовић, Могоровић и Дукић Фото Танјуг

Представљена такмичарска селекција овогодишњег, 26. Фестивала европског филма. У трци за главне награде девет остварења из региона и Европе

ОВОГОДИШЊЕ, 26. издање Фестивала европског филма Палић биће одржано од 20. до 26. јула. У 15 селекција и програмских целина биће приказано више од 130 остварења, а за награде Златни торањ, Палићки торањ и Специјалну награду жирија такмичиће се девет дугометражних играних филмова.

Комплетан програм једног од најугледнијих празника "покретних слика" у овом делу Европе представили су на конференцији за новинаре директор Фестивала Радослав Рале Зеленовић, председник Савета фестивала Душан Ковачевић, програмски директор Мирослав Могоровић и селектор Главног програма Ненад Дукић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Неки од најбољих филмова европске продукције на фестивалу у Суботици

Како је истакао Ковачевић, пред филмском публиком из Србије и региона ове године је занимљив и узбудљив програм, а међу гостима фестивала биће и нека значајна имена, ствараоци који су побеђивали на светским фестивалима.

- Трудили смо се да спојимо две ствари - атрактиван програм са атрактивним местима, Палићем и Суботицом, на којима се Фестивал догађа. Летња позорница, као и биоскопи "Абазија", "Лифка", подсећају нас на старе биоскопе у време младости моје генерације. По том споју одличних филмова и лепог амбијента, Фестивал Палић један је од најзначајнијих на овом простору - рекао је Ковачевић, истичући своје изузетно задовољство овогодишњим лауреатима награде "Александар Лифка" за допринос европској филмској уметности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Палић: У знаку позитивне енергије

- Миљен Крека Кљаковић је засигурно један од најбољих филмских сценографа у свету, а исто тако је чувен и хрватски редитељ Рајко Грлић, мада ми је тешко да кажем хрватски, јер је више овде режирао него другде - рекао је Ковачевић.

"Млади Ахмед" Фото Промо

Главни програм, како је изјавио Ненад Дукић, карактерише добар баланс између нових остварења реномираних аутора и, с друге стране, филмова младих редитеља. Осим три филма који ће бити приказани ван такмичарске конкуренције - "Бол и слава" Педра Алмодовара којим ће бити отворен 26. фестивал, "Извините, заборавили смо на вас" Кена Лоуча и "Млади Ахмед", кански победник браће Дарден који затвара "Палић", у трку за награде улази девет филмова. Међу њима је француска драма "Јадници" редитеља Ладја Лија, добитника Велике награде жирија на овогодишњем Канском фестивалу, литвански "Олег" Јуриса Курсијетиса (приказан у оквиру канског програма "15 дана аутора"), француски филм "Шта верујете" Сафија Небуа, са Жилијет Бинош у главној улози (приказан на Берлиналу), израелско-немачки "Оковани" Ејнајима Шелија. Ту су и "Трезор" Петера Бергендија, који је освојио осам мађарских националних награда, "Дело без аутора" Флоријана Хенкела вон Донерсмарка...

У трци за награде су и "Ајвар" наше редитељке Ане Марије Роси, који ће на Палићу имати светску премијеру, "Нећу да будем Лузерка" Урше Менарт (најбољи словеначки филм у 2018. по оцени критике), а једна од водећих редитељки са овог простора Теона Митевска стиже на Фестивал са драмом "Бог постоји, име му је Петрунија"...


ЖИРИ

О ДОБИТНИЦИМА награда (за најбољи филм, режију и Специјалну награду), одлучиваће петочлани међународни жири, у коме су Том Бурке, Алеш Павлин, Силас Цумеркас, Лавренс Тули и Марта Береш. Такмичарски програм "Паралеле и судари" приказаће 10 најбољих дугометражних документарних остварења из земаља некадашњег геополитичког истока Европе, који се баве ангажованим темама, као и три краткометражна, а француском редитељу и сценаристи Жану Шарлу биће уручена награда "Андерграунд спирит" 26. фестивала, за изузетан рад на пољу независног филма.