НА дан рођења Николе Тесле, у среду је у Матици српској у Новом Саду, признање Тесла глобал форума „Бела голубица“ уручено је песнику Матији Бећковићу, уреднику париског „Фигароа“ Жан Криштоф Буисону и екипи новосадског ФТН-а која је постала првак Европе у роботици.


Примајући награду из руку игумана манастира Шишатовац, оца Андреја, Бећковић је рекао да није случајно што се такво признање додељује у Новом Саду, родном месту Јована Јовановића – Змаја, који је за Теслу био највећи од свих песника.Научник је на Нијагари направио хидроцентралу и неонским словима цевима исписао име „Змај“.


- Пријатељство Тесле и Змаја заслужује заједнички споменик за ова два наша великана у Новом Саду - предложио је Бећковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Владимиру Соловјеву „Бела голубица“


Захваљујући на признању, Буисон је открио да је пре 15 година у Паризу основао удружење пријатеља Николе Тесле са жељом да се у Француској литератури наш великан убудуће не води као Хрват само зато што је рођен у Смиљану, већ да јавност буде упозната са чињеницом да је он Србин.


Студент Желимир Тришић,члан „ПМГ Роботикс“ тима са новосадског ФТН-а,обећао је да ће наставити Теслиним трагом како би и убудуће постизали резултете којима ће се Србија дичити.