ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

ПО деветнаести пут и ово лето ће глумци, предвођени неуморним Радетом Шербеџијом, заузети острво Бриони, где у петак, 12. јула концертом великог глумца започиње нова "Улисисова" сезона. Шербеџија ће на Брионима играти у три представе, премијерној "Ко се боји Вирџиније Вулф", те "Краљу Лиру" и "Антигони, 2000 година после".

Природна позорница на тврђави Минор на Малом Бриону биће и овог лета место где ће се окупљати љубитељи позоришта, које брод превози из Фажане до острва. Упркос томе што Хрватска и даље не финансира овај пројект који је заступљен на европској позоришној карти, Шербеџија са истим ентузијазмом припрема и ову сезону, у којој ће премијерна представа "Ко се боји Вирџиније Вулф" бити реализована у сарадњи са Београдским драмским позориштем. Предвиђено је и гостовање Звездара театра из Београда са представом "Воз" Воје Брајовића, а на Великом Бриону ће Небојша Дугалић извести монодраму по адаптацији романа Достојевског "Исповест Дмитрија Карамазова".

- За мене је "Ко се боји Вирџиније Вулф" један од најбољих драмских комада двадесетог века. Када сам разговарао са Ленком Удовички, која је редитељка, желео сам да се направи представа која има у себи ту фантастичну литературу, али и све оно занимљиво и привлачно за публику. Мислим да ће уживати ако направимо добру представу - каже, за "Новости", Раде Шербеџија уочи премијере која је предвиђена 29. јула.

Прочитајте још - Ванеса Редгрејв стиже на Брионе

Ових дана Бриони се пуне глумцима и музичарима који припремају готово двадесетак пројеката који ће бити изведени на "Улисисовом лету". Између осталих гостоваће Зијах Соколовић, Хрватско народно казалиште са атрактивном представом "Ко пева зло не мисли", а одржаће се и "Улисисови дани клавира" на којима ће наступати многобројни познати музичари из целога света.

- Публика је увек била и сада је највернији пријатељ "Улисиса" и наша позорница на тврђави Минор често је премала да прими све заинтересоване. Тако је и овог лета када су карте за многе представе распродане, па нам се чини да би неке представе могли да играмо двадесетак пута у току лета и да све буде пуно - каже директор позоришта "Улисис" др Душко Љуштина.

Глумци у представи "Антигона, 2000 година после"

ЧАРОЛИЈА ТРАЈЕ

- НАМА је увек најбитније да нас прихвати публика. Кренули смо да направимо "Краља Лира", али сва та чаролија траје већ деветнаест година. Зато у сваку сезону улазимо са истим ентузијазмом какав смо имали и на почетку - каже редитељка Ленка Удовички.