ПОЧЕО КУСТЕНДОРФ КЛАСИК: Башмет на отварању свирао - Тесли у част

Н. Јанковић

10. 07. 2019. у 20:30

ПОЧЕО КУСТЕНДОРФ КЛАСИК: Башмет на отварању свирао - Тесли у част

Фото К. Михајловић

Седми фестивал руске музике "Кустендорф класик" почео је у Дрвенграду такмичењем младих музичара, а велику пажњу медија привукао је долазак познатог руског виолисте Јурија Башмета
Шта се то у Мокрој Гори дешава, увек изнова? Александар Дибаљ, генерални директор "Гаспром њефта", понудио је најбољи одговор током отварања седмог музичког фестивала "Кустендорф класик": музика је универзални језик за све људе, стваралаштво је врхунска манифестација људског интелекта, зато вечерашњи концерт легендарног Јурија Башмета посвећујемо једном великом Србину, Николи Тесли, који је на данашњи дан рођен.

Почело је, дакле, најновије издање фестивала класичне музике важном посветом и спектакуларним концертом Јурија Башмета, посебног и по томе што је "дотакао небо" као виолиниста, виолиста и диригент.

У крцатој "Проклетој авлији", уметник светског реномеа, наступио је на старинској виоли израђеној 1758. године у миланској радионици Паола Тесторија, у пратњи још једног великана, Александра Маџара за клавиром, под диригентском палицом једног од најбољих амбасадора наше земље у свету, маестра Србољуба Динића.


Спектаклу је претходила посебна церемонија, оснивачу "Кустендорфа" Емиру Кустурици уручена је престижна награда руске Федералне агенције "Росс сатрудничество".

- Захваљујемо Вам се за допринос који непрекидно дајете развоју укупних друштвених, а посебно културних односа наше две државе. Ваше стваралаштво је веома добро познато и цењено у Русији. Уметност јесте поље где се народи најбоље разумеју, а ми следеће године славимо важан јубилеј, 95 година постојања наше федералне агенције. Свих ових деценија, ми развијамо народну дипломатију чији сте најбољи представник. Зато ће нам бити част, да вас видимо у Русији, као почасног госта - нагласили су представници федералне агенције, додељујући признање српском редитељу.

Емир Кустурица, који је фестивал и званично отворио, истакао је да фестивал реализован у сарадњу са "Гаспром њефтом", већ постаје традиционални.
- Српско биће уобличено је кроз пет образаца. То су: светосавље, косовски завет, велике сеобе, традиција Доситеја Обрадовића и Вука Караџића, традиција секуларне државе без клерикализма, а томе треба додати ширину погледа на културу, која је угрожена њеним стављањем на маргину - рекао је Кустурица

Фото К. Михајловић

- Наши подухвати јесу отпор маргинализацији културе, јер смо свесни да само она, један народ не тако велики, може сачувати, да преживи. Утолико је наша захвалност руској браћи већа.

Кустурица се захвалио и министру културе у влади Републике Србије, на подршци у остваривању важних пројеката.

- У Новом завету, постоји лепа мисао: Не може се сакрити град који лежи на брду, нити се светлост пали и ставља под мерицу, већ се ставља на свећњак да осветљава целу кућу. Емир Кустурица нам је направио град на брду, тај град културе сија јаким сјајем у Србији и далеко од ње, широм света - рекао је министар културе Владан Вукосављевић.

- За то су једнако заслужни таленат и надахнуће младих људи и остварених великана уметности, овде присутних. Руска музика и култура су своје животне еликсире вековима слали у све правце света, па је све што се дешава на Кустендорфу велика добробит за Русију, за Србију, словенски и остали свет.

Фото К. Михајловић


Током три дана трајања "Кустендорф класик" фестивала, публика ће поред великог Јурија башмета, бити у прилици да чује једног од најуспешнијих оперских певача Василија Герела, пијанисту Олега Вајнштајна, виолончелисту Нарека Хакназаријана, виолинисту Хачатура Алмазијана...

Млади уметници, надметаће се за награде, златну, сребрну и бронзану матрјошку, а за њих ће бити уприличена радионице познатих музичара.

Фото К. Михајловић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације