У ОКВИРУ службеног програма 66. пулског филмског фестивала, у Српском културном центру у Пули од четвртка, 11. јула ће бити отворена изложба "Соња Савић - Девојка из града".

Овим догађајем биће обележно 35 година од Златне арене, коју је једна од највећих југословенских и српских глумица добила за главну женску улогу, лик Бранке Предић Дечкe, у филму "Шећерна водица" редитеља Светислава Предића.

Организатор изложбе је Српски културни центар у Истри, уредник је Милан Рашула, аутори изложбе су Предраг Живковић, Мирјана Рацковић, а визуелни идентитет изложбе урадио је Дизајн студио "Тригон".

Како се истиче у каталогу за овај програм, Соња Савић је била добитница многобројних награда, Од Пуле, Ниша, до Кана, и већ на самом почетку своје импресивне каријере остварила је улоге које ће јој донети велику популарност и култни статус. Кроз њене филмске ликове говорило је неколико генерација урбане омладине.

Прочитајте још - ТРАГИЧНА БУНТОВНИЦА: 10 година од смрти Соње Савић

Њене реплике су постале узречице у свакодневном говору током осамдесетих и деведесетих година прошлог века. Паралелно с радом на филму, по чему је најпознатија, интензивно се бавила видео-артом и алтернативним театром. Дружила се и стварала аутентична уметничка дела с најистакнутијим именима алтернативне уметничке сцене с простора бивше Југославије.


Била је бескомпромисна у свом уметничком и личном ангажману, нетолерантна према свему што представља норму, институцију и "трули" компромис, особена и неприлагођена лажним малограђанским нормама и постулатима...

САРАДЊА СА ЧАЧКОМ

ПОСВЕТА Соњи Савић и једној од најзначајнијих каријера овдашњег глумишта реализује се у сарадњи са Уметничком галеријом "Надежда Петровић" из Чачка, у чијем је власништву легат ове изузетне глумице. Изложба ће трајати до краја пулског фестивала, 21. јула.