ВЕЋ у самом избору имена "Сатирикон", за изложбу којом ће се представити у Кући Ђуре Јакшића, у петак у 19 часова, уметница Јелена Гавела, која живи и ствара на релацији Београд - Атина, сугерише митолошку нит која се као тема провлачи кроз њене радове. Али, како примећује сликар Предраг Пеђа Тодоровић, митолошки ликови древне антике у тим делима "балансирају на танкој нити имагинације":

- Овде костимирани митолошки јунаци ступају на сцену, играјући своју игру - тврди Тодоровић. - Представа се трансформише у карневал, или Овидијеву метаморфозу. А као посредник између та два света, света звезда, виђеног и увиђеног, издваја се усамљени лик кентаура...

Пажљивом, посвећеном посматрачу, како пише, отвориће се један преображени свет, који, иако на први поглед потиче из митолошког корена, у суштини увире у спознају властитог мита. Према речима Тодоровића, отклапајући сликовно тај преображени мит, Јелена Гавела трага за самим бићем слике.

Један од мотива су и дивокозе, а њихово присуство, уметница објашњава цитатом из каталога Етнографског музеја, за изложбу о гуслама:

Прочитајте још - ПОЗОРИШНА КРИТИКА: Крвав живот води до крвавог краја

"Дивокоза, према народном веровању, симболизује стражара који стоји на високој и неприступачној стени (ни вук јој не може прићи) и звиждећим гласом опомиње остале животиње на опасност. Дакле, она, као и орао, симболише слободу, а истовремено и упозорава на могуће опасности и угрожавање те слободе."

Рођена у уметничкој породици - отац јој је Душан Гавела (1939-1999), београдски сликар, графичар и илустратор, а мајка Џоја Ратковић Гавела, сликар и илустратор, Јелена Гавела, дипломирала је 2004. године на Универзитету примењених уметности у Бечу. Од тада је у земљи и иностранству имала пет самосталних и око 30 групних изложби. На Бијеналу акварела 2010. припала јој је награда публике.

БЕЋКОВИЋ НА ОТВАРАЊУ

ПОСТАВКУ "Сатирикон", у Кући Ђуре Јакшића (Скадарска 34), уз аутора текста у каталогу, сликара Предрага Пеђе Тодоровића, отвориће песник и академик Матија Бећковић. Изложба ће трајати до 22. јула.