ЈОШ пре седам година у Паризу, у атељеу Љубе Поповића, родила се идеја о књизи "Фантастика у српском сликарству", а у сусрет објављивању ове луксузне монографије, у уторак у 19 часова, у београдском Уметничком простору "Париски круг", биће представљена изложба са истим именом, избор радова наших еминентних уметника. Поставку на којој ће се, поред радова Љубе Поповића, наћи и дела Омчикуса, Величковића, Шобајића, Јанковића, Марковића, Милетића, Ђуровића, Уларџића, Доловачког, Митровића, Крунића и Пирковићеве, отвориће историчари уметности Драган Јовановић Данилов и Дејан Ђорић, ликовни критичар "Вечерњих новости".

- Планирано је да књига изађе у року од годину дана. Свест о томе колики би значај имала у нашој средини, помоћ Љубе Поповића и афирмисаних стручњака, свих профила, мотивисали су ме да је припремим и објавим по европским стандардима - открива, за "Новости", Живојин Жика Иванишевић. - Већ после неколико месеци имао сам текстове наших еминентних историчара уметности и ликовних критичара - др Станислава Живковића, Срете Бошњака, Дејана Ђорића и Драгана Јовановића Данилова, а у марту 2013. учествовали смо на конкурсу за суфинансирање капиталних књига у Министарству за културу и информисање.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ: У земљу пропало 70 слика великана!


Због ситуације у земљи, објашњава саговорник, добили су симболична средства, недовољна да се пројекат успешно реализује, па су одустали од ове идеје. А онда су почели да одлазе људи везани за пројекат - прво умире Милан Комненић, потом Љуба Поповић, па Срето Бошњак и Петар Омчикус. Али, све ово време "Париски круг" окупља сликаре чије стваралаштво може да се подведе под фантастику. Пре две године, изложба је организована поводом објављивања другог проширеног и преуређеног издања монографије "Љуба", а за поставку "Фантастика - сећање на Љубу Поповића", лани се одазвао велики број наших најугледнијих аутора.

- Надам се и искрено верујем да ће у блиској будућности у Ваљеву бити отворен музеј "Фантастика у српском сликарству", а тим поводом и промовисана дуго очекивана и потребна књига истога имена - закључује Иванишевић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОГЛЕД ИСКОСА: Народни музеј као највећи културни догађајДубоки звук тамне боје

Уметници који су се приклонили фантастици су у организам српског сликарства унели један нови тон - дубоки звук тамне боје, који нам открива свет сујеверја и атавистичких страхова народа, додајући нашем балканском сензибилитету ноту северњачке филозофије и мистике - тврди др Станислав Живковић.