ФЕСТИВАЛ руске класичне музике, који се од ове године одржава под новим називом "Кустендорф класик", почиње у среду вече на Мећавнику. Седми пут, у организацији српског режисера Емира Кустурице и компаније "Гаспром њефт", у Дрвенграду ће гостовати 50 младих музичара из музичких школа и са академија из Србије, Републике Српске, Русије, Белорусије, Немачке и Кине.

- Веома је симболично да ће музички и филмски фестивали живети под једним именом, а за мене су то веома блиски и најважнији жанрови. Штавише, и филмска и музичка такмичења стварају љубав према уметности, без које човек једноставно не може постојати - рекао је уметнички директор фестивала Емир Кустурица. - Надам се да ће "Кустендорф" увек остати место где се култура сусреће, и то у многим аспектима наше две веома сличне и блиске земље, Русије и Србије, место где нема језичких баријера, јер је језик уметности универзалан.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Највише пара за "Кустендорф"


Током три фестивалска дана, млади музичари ће се такмичити у извођењу дела класичне музике у две старосне категорије, од 13 до 17 и од 18 до 25 година. Лауреате Златне, Сребрне и Бронзане матријошке изабраће жири у коме ће бити ректор Државне музичке академије из Белорусије Јекатерина Дулова (председница), композиторка Ања Ђорђевић и пијаниста Александар Маџар.

На свечаном отварању фестивала концерт ће одржати руски виолиста Јуриј Башмет, друге вечери наступиће Маџар, као и баритон Василиј Герело. Башмет и Маџар ће свирати са Симфонијским оркестром "Кустендорф", а диригентском палицом маестра Србољуба Динића.


ОПЕРА И ФИЛМОВИ

У РЕВИЈАЛНОМ програму биће изведена савремена опера Микаела Таривердијева "Очекивање", у режији Владана Ћурковића и под диригентском управом Марије Стајић, док ће у оквиру пратећег програма бити приказани филмови "Тема" Глеба Панфилова и "Добродошли, или без преступа" Елема Климова.