НОВА књига песама Ане Ристовић "Руке у рукама" недавно је објављена у издању "Архипелага" у едицији "Елемент". Девета песничка збирка настајала је протеклих годину дана, док је ауторка била резиденцијални стипендиста немачке ДААД фондације у Берлину.

- Збирка је писана са извесном лакоћом, за шта је заслужна количина слободног времена које сам имала на располагању. Стипендија за писце и уметнике омогућила ми је да годину дана несметано пишем и учим немачки језик - каже Ристовићева.

Књига, како објашњава ауторка, обилује призорима из непосредне стварности са којом се суочавамо ми овде, а и људи у неким другим градовима, као што је Берлин.

- Готово да не постоји песма у којој се не појављује неко лице или особа која је конкретна инспирација. Свака од тих личности носи нашу заједничку судбину и патњу живљења овог тренутка данашњице, који није нимало лак, независно од тога да ли се налазите у Србији или на некој другој тачки света - истиче Ристовићева.

Песме из збирке као да се међусобно рукују, а према речима Ристовићеве, наслов сугерише заједништво међусобно удаљених, неповезаних животних прича и појава.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Брижни заштитници наслеђа


- Берлин је град огледало, који рефлектује ваше лично расположење и осећања. Он у себи носи мноштво траума и лоше прошлости, што је утиснуто у његову ауру. Заједничко Берлину и Београду јесте та траума коју носе у својим рушевинама и грађевинама. Берлин је разнолик колико и сваки појединац. Можда није леп попут неких других европских престоница, али је зато животнији - запажа Ристовићева.


КРИТИЧКИ ОСВРТ

ПЕСМЕ у новој књизи имају велик критички потенцијал, који ауторка нигде досад није тако изразито нагласила, примећује главни уредник "Архипелага" Гојко Божовић.

- Задатак је сваког мислећег бића, а поготово особе која пише, да проговори не само о стварности, него и да се критички обазре на њу. Имамо онолико материјала за критичко освртање, па је и поезија један од медија то који омогућава - закључује Ана Ристовић.