СТАРИ Латини су рекли: "Историја је учитељица живота." Онда је Милован Витезовић исправио то и превео на српски: "Историја нам је била учитељица живота, онда су дошли неки из шуме и силовали нашу учитељицу." И таква силована учитељица живота бива распоређена за спремачицу у идеолошку комисију Централног комитета Савеза комуниста. Док је боравила у канцеларијама комитета мудри Енглези су рекли: "Народ који не зна своју историју, мораће да је понавља." Надам се да сам књигом "Кад говори мртав краљ" мало вратио историјско памћење, да не будемо као досад највећи понављачи.

Овако је у уторак вече беседио новинар и публициста Иван Миладиновић на промоцији своје књиге о краљу Александру Карађорђевићу пред многобројном публиком у Крипти Храма Светог Саве испуњеној до последњег места. Миладиновић је више деценија склапао мозаик о политичкој позадини атентата на краља у Марсељу 9. октобра 1934. године и у новој књизи "Кад говори мртав краљ" указао на неумитне чињенице да су европске велможе жртвовале Александра у додворавању фашистичкој бујици тадашње Европе. Умиљавајући се Хитлеру и Мусолинију, европски великаши су се, у нади да спасу сопствена огњишта, одлучили да жртвено јагње буде управо наш краљ Ујединитељ.

Прочитајте још - Доказао сам да је Тито прислушкиван из Лекиног стана

- Кад сам добио књигу од Ивана Миладиновића нисам имао намеру да је прочитам, мислећи да о тој теми све знам - искрено је рекао академик и песник Матија Бећковић. - Али, када сам кренуо да то проверим, нисам могао да је испустим из руку, јер сам схватио да знам тако мало. У њој је све оно што би човек могао сада да зна, мада је то знање и даље недовољно. После свега, мистерија о политичкој позадини убиства остаје, а све те силе још живе и учествују у новим атентатима.

О историјском значају књиге "Кад говори мртав краљ" говорио је проф. др Милош Ковић.

Таман кад помислимо да знамо све, покаже се да је довољно само скупити све информације на једном месту, као што је Миладиновић учинио, да бисмо разумели да никада нећемо сазнати ко су били налогодавци убиства краља Александра Карађорђевића - нагласио је Ковић. - Када ове чињенице ставимо у контекст српске историје 19. и 20. века, схватићемо да су свуда велике силе пресудиле. Позадину других убистава знамо, јер су архиви отворени. Међутим, овде су архиви запечаћени и зато никада нећемо сазнати ко је учествовао у атентату. У књизи се говори и о улози Велике Британије и Француске. Зарад сопствених интереса жртвовали су југословенског краља. Када вас пријатељи третирају као топовско месо, долази до онога што се десило.

Љубивоје Тадић, Матија Бећковић, Милош Ковић, Никола Моравчевић, Михаило Шћепановић и аутор Иван Миладиновић Фото К. Михајловић


Проф. др Никола Моравчевић, који је већи део века провео далеко од Србије, али је заронивши у српски средњи век, показао да се романсираним изразом могу и тадашњи великаши са својим манама и врлинама приближити савременом читаоцу, честитао је Миладиновићу:

- Ово дело изашло је у право време да сакупи, процени и изнесе множину важних историјских чињеница које смо у протеклих 85 година сазнавали мрвицу по мрвицу од знатног броја аутора. Они су се сучељавали у изналажењу идејних твораца тога злочина. И зато нам ова књига коначно показује не само суштину тих немилих догађаја, него нас и опомиње да смо већ вековима жртве, како аутор каже, "удружених непријатеља и равнодушних пријатеља" и да праведно гесло витешког краља Александра Ујединитеља "Балкан балканским народима" ни до данас није остварено.

Делове текста из књиге "Кад говори мртав краљ" читао је глумац Љубивоје Тадић, а у уметничком делу програма наступила је певачка група "Деца овог века".

ОЗБИЉНА ПОРУКА

ПОСЛЕ ишчитавања рукописа Ивана Миладиновића, читалац стиче утисак да пред собом има, његошевски речено, отпис из гроба краља Александра нашој суморној данашњици. Миладиновић је, слажући мозаично своју књигу, на неки начин успео да нам из сена Ујединитеља и краљевски одговори, скоро његошевским речима: "Отпиши му како знаш, владико, и чувај му образ ка` он теби". После скоро девет деценија од смрти краља Александра изгледа да је овај краљев, из гроба, отпис озбиљна порука данашњој европској цивилизацији да је више него опасно трговати историјским истинама зарад тренутних и локалних интереса - истакао је проф. др Михаило Шћепановић, уредник овог издања.

Публика у Крипти Храма Светог Саве Фото К. Михајловић

ИНТЕРЕСОВАЊЕ

КЊИГА "Кад говори мртав краљ" од среде, 3. јула ће бити у продаји у књижарама и на киосцима. Велико интересовање владало је и у уторак вече за ово, заједничко издање "Јасена" и Компаније "Новости", а аутор Иван Миладиновић дуго је потписивао књигу.