Црква Светог Димитрија у Новом Пазару - споменик културе

Танјуг

понедељак, 01. 07. 2019. у 22:41

Црква Светог Димитрија у Новом Пазару - споменик културе

Илустрација / Фото: Depositphotos

Та црква, као репрезентативан пример сакралног градитељства из периода турске власти, због историјских, архитектонских и уметничких вредности значајно је остварење у културном наслеђу српског народа
ВЛАДА Србије донела је Одлуку о утврђивању цркве Светог Димитрија са старим гробљем у Митровој Реци за споменик културе.

Та црква, као репрезентативан пример сакралног градитељства из периода турске власти, због историјских, архитектонских и уметничких вредности значајно је остварење у културном наслеђу српског народа, наводи се у образложењу одлуке објављене у "Службеном гласнику".

Црква се налази се на територији Новог Пазара, у селу Митрова Река, а обновљена је 1853. године.

Претпоставка да је првобитна црква била изградена крајем 16. или поцетком 17. века. Приликом обнове 1853. године, продузена доградњом припрате, сто се запаза по несто другацијем слогу камена и разлицитој величини квадера у односу на централни простор цркве.

Одлуком су утврђене мере застите споменика културе и то очување изворног изгледа спољасње архитектуре и ентеријера, хоризонталног и вертикалног габарита, облика и нагиба крова, свих конструктивних и декоративних елемената, стилских и функционалних карактеристика, као и оригиналних материјала...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Рашка: Древне тапије у камену

Такође је утврђено азурно праћење стања и одрзавање конструктивно-статичког система, кровног покриваца, свих фасада, ентеријера и исправности инсталација у споменику културе и забрана радова који могу угрозити статичку стабилност споменика културе, забрана преправки, доградње и надградње.

Забрањена је грађња и и постављања трајних или привремених објеката који својом наменом, волуменом, габаритом по висини и облику могу угрозити или деградирати споменик културе и његову заштићену околину.

Ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања "Службеном гласнику Републике Србије", односно 5. јула.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације