Макс Бункер: Мој Алан Форд образује генерације

Милица Остојић

петак, 28. 06. 2019. у 19:02

Макс Бункер: Мој Алан Форд образује генерације

Лучано Секи

Лучани Секи, алијас Макс Бункер, сценариста култног стрипа, говори за "Новости": Увек ми је драго када чујем да је то постало културни феномен, тако је и данас. Често се осећам као Број Један

РИМ - ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА

ГЕНЕРАЦИЈЕ су расле, у Италији и у бившој Југославији, уз славног тајног агента Алана Форда, који је, као и сам стрип, недавно прославио пола века. "Отац" овог виталног педесетогодишњака је легендарни Макс Бункер, чије је право име Лучано Секи, а са којим је у почетку радио цртач Роберто Равиола, чувен под псеудонимом Магнус. Током времена мењали су се цртачи, стрип је доживљавао успоне и падове, а нигде није постао такав поп-културни феномен као на екс-ју простору.

На критике читалаца и штампе, Бункер је одговарао да је овај стрип "сатира, и да само говори о неким аспектима тадашње заједнице и реалности, о онима о којима је и италијанска црна хроника нудила свакодневно информације".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
СПОМЕН НА ПЕСНИКА: "Видовдански рецитал" одржан у Српској књижевној задрузи

Бункер, који живи у Милану, кратко али радо одговара на наша питања и ексклузивно, за "Новости", прича о својим јунацима, који су само три године после појаве у Италији освојили и Југославију (од 1972. и то најпре преко загребачког "Вјесника").

- Тајна успеха "Алана Форда" је у његовом садржају. Карикатурални стрип у црно-белој техници представљао је једну врсту образовања за све генерације - како се носиш са животним невољама у великом граду, са себичним суграђанима, похлепнима, политичарима, криминалцима... Критика се односила на прозападну политику и капитализам, али и на комунизам, расизам и друге друштвене појаве. Дакле, једна екипа тајних агената са личностима и гротескним хумором.


И данас се чују чувене досетке или пошалице из "Алана Форда": "Боље испасти будала него из воза", "Боље издати књигу него пријатеља", "Алане, бежимо, њих су двојица а ми смо сами", "Боље жива кукавица него мртви херој", "Боље живети сто година као милионер него седам дана у беди", "Ко спава није будан"... На то њихов аутор каже:

- Увек ми је драго када чујем да је то постало културни феномен, тако је и данас у Италији, то се преноси са генерације на генерацију, волим оно сер Оливерово "Цена? Права ситница".

Секи и Роберто Равиола


* Узор за лице Алана Форда био је реалан лик, и то глумца Питера О`Тула?

- Да, Алан Форд је једини лик који није карикатуралан у овој групи. Имао сам потребу за једним истински лепим дечком, тако сам одабрао Питера, иако је и поред таквог изгледа по карактеру био више карикатура него херој.

* У бившој Југославији стрип је био веома популаран, можда више него и у Италији, а у једном периоду бивао је и цензурисан?

- У Италији није било цензуре, у Југославији да, али мислим да је то трајало кратко.


* Које је данас највеће тржиште ваших цртаних јунака?

- Некада су биле САД, данас не знам, био сам у Кини, ваљда је то највеће, на табли у мом стану пише "Лучано Секи, огромни високо поштовани илустратор сценариста стрипа". Битно је да јунаци живе и преносе се са генерације на генерацију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Отворен обновљени Фрањевачки самостан у Бачу

* Као творац серијала, за коју личност сте највише везани?

- Без сумње је то Број Један. Често се осећам као он.

* Када би данас требало да измислите један нови лик, ко би то био?

- Једна жена, приватни детектив, способна, вешта да пуца, без икаквог страха.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

realno

28.06.2019. 21:58

Najbolji strip ikad na našim prostorima,šteta što su ga zagadili rvatskim izmišljenim rečima

Ирис Ахт

29.06.2019. 11:56

@realno - Напротив. Управо му кроатизми дају тај неодољиви шмек. "Каниш ли побједити, не смијеш изгубити".