ОВО не значи да сте ме се решили, обећао је или "запретио" у среду Зоран Симјановић Симке, на радост колега и поштовалаца који су се окупили поводом уручења награде "Дарко Краљић" овом, мало је рећи, плодном композитору.

Признање које се додељује за животно дело или за посебан музички подвиг у протеклој години, Симке је понео као трећи лауреат, после Корнелија Ковача и Војкана Борисављевића. Обојица су присуствовала свечаном уручењу у просторијама Удружења композитора и СОКОЈ, који је покровитељ награде - која подразумева кристалну статуету са ликом Краљића која је Кораксов рад, и ауторски концерт.

Прочитајте још - Зоран Симјановић: Увек сам ишао грлом у јагоде

О Симкетовом ванредном постигнућу на пољу (не само) примењене музике, говорили су председница УКС Ивана Тришић, и теоретичарка уметности и медија Марија Ћирић. Радослав Зеленовић, директор Центра за дигитализацију САНУ, није испоштовао жељу лауреата да не говори дуже од два минута - образложивши да је то немогуће будући да је реч о човеку чија биографија садржи 69 страна и који је својом музиком оплеменио 67 играних и више од 55 ТВ филмова или серија, преко 50 цртаних и преко 500 рекламних спотова.

Композитор Радослав Граић прочитао је образложење жирија којим је председавао а у коме су седеле и колеге Радивоје Раде Радивојевић, Зоран Лесендрић, Срђан Марјановић (који је само признање уручио лауреату) и Александра Милутиновић. У њему се, између осталог, наводи да је Симјановић један од најистакнутијих и најуспешнијих композитора српске филмске музике.

МУЗИЧКИ ВРЕМЕПЛОВ

НА незаборавне мелодије из Симкетовог опуса подсетио је јуче богат програм, који су водили глумци Срђан Тимаров и Андријана Оливерић - звезде мјузикла "Мале тајне" са великим успехом играног у "Мадленијануму", који је по Симкетовим речима у целости посвећен управо Дарку Краљићу.