Поделили се због Киша

Ј. ЛЕМАЈИЋ

среда, 26. 06. 2019. у 09:30

Поделили се због Киша

Данило Киш,фото Архива ВН

Одлука Суботице да се одужи великом писцу узбуркала јавност

НЕДАВНА одлука Скупштине града Суботице да Данила Киша постхумно прогласи Почасним грађанином, изазвала је оштру реакцију Мирјане Миочиновић, бивше Кишове супруге и законите наследнице његове интелектуалне баштине. Она је у отвореном писму градоначелнику Суботице Богдану Лабану затражила да се опозове ова одлука граског парламента, и објаснила да је њен захтев "мотивисан разлозима моралне, уметничке и идеолошке природе".

У свом писму Мирјана Миочиновић је истакла и да су мотиви доношења овакве одлуке "нечасни и да им је циљ злоупотреба имена Данила Киша за најприземније циљеве једне политичке партије", те уколико њен захтев не буде уважен обратиће се суду "да спречи да се наруши углед једног великог писца и омаловаже њена законска права".

Бранећи одлуку градског парламента на чијем је челу, Тивадар Бунфорд поручује да се овом одлуком исправља деценијска неправда према Кишу.

Прочитајте још - Враћен дуг Данилу Кишу

- Лик и дело Данила Киша представљају универзалну, космополитску вредност, која као таква не заслужује да буде стављена у другачији контекст. Ни предлагач, нити доносиоци одлуке у свом чињењу нису се руководили личним већ јавним интересом, сматрајући да на тај начин исправљају неправду и, на неки начин, у години када се навршава тридесет година од његове смрти, враћају дуг Кишу, рођеном Суботичанину.

Културна јавност се врло брзо поделила, па је одмах стигло писмо подршке Мирјани Миочиновић са 160 потписа јавних личности. Са друге стране нису ретки ни они који одлуку суботичке Скупштине сматрају легитимним начином да град врати дуг човеку који је успомену на Суботицу уткао у своја непролазна дела.

- Србија мора да потражи тачке додира и да одужи дуг својим великанима, онима који су били стожер њеног идентитета, без обзира на то ко ће одужити. Жао ми је што се они који су идеололошки блиски Кишу нису сами сетили да укажу поштовање према њему. Сада се та историјска неправда исправља. Ако ће о имену Данила Киша одлучивати судови, онда је то цивилизацијски корак уназад. Он је велики писац и његова личност и дело је далеко изнад таквих подела и нових деоба друштва по старим принципима - каже Драгољуб Којчић, директор Завода за уџбенике.

Прочитајте још - Обележје Данилу Кишу

БЕЗ ПОЛИТИЧКЕ ИДЕОЛОГИЈЕ

- Култура нема везе са политичком идеологијом. Да ли треба да понављамо критеријуме тоталитарних режима, као што је комунизам, па да се као тада одричемо Милоша Црњанског, или да се угледамо на оне који нису комунисти па су се одрицали културног и литерарног наслеђа Добрице Ћосића или великог приповедача Милована Ђиласа - каже Којчић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације