ПОЧАСТ ПУРИШИ: Најављена овогодишња манифестација Софест

Јл. Б.

среда, 26. 06. 2019. у 07:48

ПОЧАСТ ПУРИШИ: Најављена овогодишња манифестација Софест

Милосављевић, Хандановић, Аврамовић и Бајић Божовић Фото М. Лабудовић

Чак 22 филмска остварења биће приказана на 48. Филмском фестивалу у Сопоту, који ће бити одржан од 2. до 6. јула у Центру за културу подно Космаја

ЧАК 22 филмска остварења биће приказана на 48. Филмском фестивалу у Сопоту, који ће бити одржан од 2. до 6. јула у Центру за културу подно Космаја. Овогодишњи лауреат фестивалске награде за допринос филмској уметности је редитељ, сценариста и књижевник Младомир Пуриша Ђорђевић.

- Извео је ондашњу југословенску, а самим тим и српску, кинематографију у бели свет. Естетика коју је Пуриша Ђорђевић утемељио у тешким и изазовним временима за уметнике јесте основ за укупну нашу кинематографију. О његовом стваралаштву говорићемо на панелу 5. јула у галерији ЦЗК Сопот, где ће бити постављена изложба плаката Пуришиних филмова и сјајне фотографије Бранка Белића. Истог дана од 15 часова имаћемо и почасну пројекцију "Јутра" из 1967. године - каже уметнички директор фестивала Александар Аврамовић, и додаје да планирају издавање монографије о Пуриши Ђорђевићу са његовим причама и текстовима о њему.

Прочитајте још - ОТВОРЕН СОФЕСТ: Војкану Борисављевићу признање за животно дело

У такмичарској конкуренцији је 18 филмова, од којих је седам из мањинских копродукција, а о наградама ће одлучивати жири који чине филмски посленик Радослав Зеленовић, глумица Јована Гавриловић и филмски критичар Дејан Дабић. Публика ће моћи да види филмове "Шавови", "Последњи Србин у Хрватској", "Балканска међа", "Јужни ветар", "Пси умиру сами", "Која је ово држава", "Ти имаш ноћ", "Краљ Петар Први", "Режи", "Из љубави", "Александра", "О животу и о смрти", "Такси блуз", "Злогање", "Границе кише", "Између дана и ноћи", "Пијавице" и "Делиријум тременс".

Младомир Пуриша Ђорђевић,фото П.Митић


Коментари (2)

Bosko

26.06.2019. 10:27

Da li je Handanovic uopste pogledao ikada neki Purisin film? Eto dokle je stigla nasa kultura.