МЕЛОДИЈЕ ЗА ВЕЧНОСТ: Уздарје СКАНУ Бранимиру Ђокићу

В. Митрић

уторак, 25. 06. 2019. у 13:52

МЕЛОДИЈЕ ЗА ВЕЧНОСТ: Уздарје СКАНУ Бранимиру Ђокићу

Бранимир Бане Ђокић Фото: В. Данилов

Чувени музички уметник и вишегодишњи шеф народног оркестра РТС заслужио је највише признање Српске краљевске академије научника и уметника за изванредан допринос стварању трајних вредности за будућа поколења

Бранимир Бане Ђокић, професор музике и физичке културе, чувени наш музички уметник, вишегодишњи шеф народног оркестра РТС, докани родољуб и хуманиста заслужио је највише признање Српске краљевске академије научника и уметника за изванредан допринос музичкој уметности и стварању њених трајних вредности за будућа поколења, рекао нам је академик професор др Мирко Керкез, председник Научног већа СКАНУ.

Прочитајте још: Високо признање СКАНУ филмским ствараоцима из Рађевине


Ђокићево стваралаштво је, стоји у образложењу награде, „афирмисало нашу културну баштину у земљи и свету минулих педесетак година“. Уз њега су стасале генерације врсних музичких стваралаца, којима је био и морална и свака друга подршка.

Објављене плоче и музика на другим вртама такозваног носача звука, доживели су милионске тираже. Његово ствралаштво не стаје и не посустаје. Као музички педагог заслужан је за успехе на стотине музичара, не само хармоникаша. А, његова хармоника одушевљала је највеће њене познавацоце широм света, али и највеће светске личности.

Прочитајте још: ЛАСЛО ДАРВАШИ ПРВИ ЛАУРЕАТ: Уручена међународна књижевна награда „Александар Тишма“

- Бане је, деценијама, синоним за добру српску музику, ону која је део ризнице наше богате музичке традиције – кажу из СКАНУ. Јако је везан за свој завичај, не само за родно дело Поцерски Добрић. Са супругом Далиборком, великом уметницом која је била Мис СФРЈ и Мис фотогеничности света, песникињом и професорком књижевности, велики је хуманиста, добротвор, верник и поштовалац Српке православне цркве, посебно у „матичној“ Епархији шабачкој, где га просто обожава и свештенство и монаштво и владика Лаврентије. Банетове мелодије, мерене стотинама сати, снимљене се и остављене као трајно национално благо.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)