Велика звезда засијала је у понедељак увече високо на небу изнад Мокрина. Као да је хтела да каже „ ако ти јаве: умро сам, ти знаш – ја то не умем“. Сви окупљени на сеоском Варошком тргу знали су да је то свратио он, песнички  војвода од Војводине, да „намигне мало“ и остави „лепршав траг“. Био је то знак yа овогодишњи, 34. Меморијал „Мирослав Мика Антић”. Јер тако је желео велики песник. Да се на дан његовог одласка у Мокрину окупљају песници и да говоре стихове.

Своју жељу пренео је пријатељу, такође покојном песнику Мити Голићу из Мокрина. Мита је испунио жељу, а Мокринчани настављају сваког 24. јуна. Подржавају их бројни песници, књижевници, глумци, музичари.

Прочитајте још - 11. "АНТИЋЕВИ ДАНИ" У НОВОМ САДУ: Премијера филма о Мирославу Антићу

Успомену на брата Мику и ове године са другима су делили тамбураши мокринског орксетра „Мокас“. Песника, романописца, драмског писца, сценаристе, режисера, новинара, сликара, естрадног уметника, глумца, интерпретатора сопствене поезије, уредника, издавача, морнара, боксера, боема, веселог и вечитог дечака, сећали су се глумци Воја Брајовић, Милица Зарић, Светозар Цветковић, Јелена Ђокић, Милица Михајловић и Миодраг Петровић, књижевник Божо Копривица, музичарка Тања Јовићевић , новинар Бора Отић, књижевни критичар Иван Радосављевић.

Хтели су „да разбију један мит у парампарчад“. Тако је млади Антић почео свој запис о сусрету са Жаком Превером, па је Микин земљак, књижевник Мића Вујичић, то одабрао за мото меморијала.

Фото Р. Шегрт

Глумац Миодраг Петровић је, као и на песниковој сахрани, али и сваки пут на меморијалу, говорио „Бесмртну песму“. А кад су зазвонила звона са сеоске цркве, као да је песник поручио: „Кад ми дође да идем, много морам да идем“ . Сви су знали да он "јесте мртав, али ко каже да он доле мирно спава". Он васкрсава. Сваке године у Мокрину, 24. јула. Јер, са њим је „чудно чак и умрети, јер он се не завршава“.


ДАН РАШЕ ПОПОВА

Осим Мике, Мокриначни се сећају и свог другог пеоетског дива, Раше Попова. У среду ће, у 19 сати, бити одржана друга манифестација „Дан Раше Попова“. Сећање на Рашу кроз поезију, цитате, анегдоте и разговор преносиће Тоде Николетић, Бранимир Росић, Душан Поп Ђурђев, Јован Јоца Адамов и Љубивоје Ршумовић.